Iedere dag onder complimenten worden bedolven

Iedere dag onder complimenten worden bedolven

PicMonkey Collage

De hele dag reacties over hoe mooi je bent, dat je het perfecte figuur hebt en dat je hun grote voorbeeld bent. Het is een bekend fenomeen voor (beauty)bloggers. Onder iedere selfie krijgen zij tientallen of zelfs honderden lieve reacties over hun uiterlijk. Maar wat doen al die complimenten eigenlijk met een mens? Hoe voelt het om continu de hemel ingeprezen te worden?

Allereerst: ik schrijf dit artikel vanuit mijn persoonlijke visie en ervaringen. Dit is hoe ik met de complimenten omga, wat ik hieronder schrijf geldt dus niet per se voor andere beautybloggers.

Het is natuurlijk superleuk om steeds te horen hoe leuk en knap je bent, laat ik dat vooropstellen. Het doet een mens hoe dan ook goed om te horen dat je er goed uitziet. Maar eerlijk is eerlijk: het went wel. Ik merk dat ik niet meer opkijk van een simpel ‘je bent zo mooi!’ complimentje onder een selfie op Instagram. Sterker nog, ik zou het eerder gek vinden als ik straks een foto van mezelf plaats en helemaal niemand zulke reacties plaatst. Het is er langzaam ingeslepen en de hoeveelheid complimenten wordt alsmaar groter.

Maar hoe serieus zijn die complimenten? Vaak vraag ik me dat wel af. Juist omdat ik er zo aan gewend lijk te zijn geraakt. Als ik een complimentje niet eens serieus opvang, hoe serieus is het dan bedoeld van degene die het complimentje geeft? Het hoort er gewoon bij, zeker op Instagram. Vooral bij jonge meiden merk ik dat ze iederéén onder complimentjes bedolven. Alsof het een gewoonte is: meisje ziet iemands nieuwe selfie – plaatst zo snel mogelijk ‘omg je bent zo mooi’. Maar vindt het meisje dat dan echt, of doet ze dat omdat het gewenst is? Is het eigenlijk wel een oprecht compliment?

Ik merk zelf dat ik de ‘knapppp!!!’-reacties niet meer zo serieus neem. Uiteraard is het niet vervelend om te lezen dat honderd meisjes je mooi vinden, maar verder doen deze ‘complimentjes’ me niet zoveel. De gerichte complimenten doen me veel meer. Specifieke complimenten als ‘wat zit je haar mooi’ of ‘ik wou dat ik jouw wimpers had’ accepteer ik met een glimlach. Ook komen complimenten waarin zichtbaar ‘moeite’ is gestoken meer aan. ‘Jeetje Lotte, wat heb je toch een mooi figuur! Daar mag je trots op zijn!’ Dát is leuk om te lezen, zulke woorden zorgen ervoor dat ik mijn figuur misschien wel meer ga waarderen. Hoe inhoudelijker het compliment, hoe mooier het is om te krijgen en hoe serieuzer ik het neem.

Door de enorme hoeveelheid complimenten die ik dagelijks over mijn uiterlijk ontvang, ben ik mezelf wel een beetje anders gaan bekijken. Ik ben me meer bewust van mijn mooie punten. Zo is het voor mij duidelijk dat ik mag boffen met mijn volle, lange haar, mijn mooie ogen, mijn egale huid en mijn slanke figuur. Daar krijg ik namelijk de meeste lieve opmerkingen over. Ik vind zelf ook dat ik mooi haar en mooie ogen heb, maar over mijn huid en figuur ben ik toch regelmatig onzeker. De vele complimenten over juist díe punten, hebben me wel doen inzien dat ik eigenlijk weinig te klagen zou moeten hebben daarover.

Je zou misschien denken dat ik mezelf ondertussen helemaal geweldig vind en met mijn neus in de lucht over straat loop. Ik krijg immers de hele dag door te horen hoe mooi ik ben! Maar nee, zo zit het dus niet. Ik kan niet ontkennen dat ik zelfverzekerder ben geworden sinds ik een redelijk bekende beautyblogger ben (dit vind ik dus heel stom om over mezelf te zeggen, want dat klinkt zo arrogant). Want ja, zoals ik hierboven al schreef, ben ik me nu wel meer bewust van de mooie dingen aan mezelf. Maar toch heb ik nog altijd mijn onzekerheden en loop ik ook weleens door de stad met de gedachte dat mijn haar pluist, mijn eyeliner scheef is en ik dikke bovenbenen heb in deze broek. Ik ben wat dat betreft niet anders dan een niet-blogger.

twitter

En dit is hoe andere bloggers over al die complimentjes denken! Lief en leuk, maar na een tijdje doet het ook bij de meesten van hen wat minder. De vraag van Suz vind ik ook heel interessant. Is het gek dat de complimenten je weinig doen? Ik vind van niet. Dat kan betekenen dat je vanuit jezelf al stevig in je schoenen staat en geen bevestiging nodig hebt, bijvoorbeeld. En waarom zou dat raar zijn? Fijn juist. Het zou ook het tegenovergestelde kunnen zijn: dat je zó onzeker bent dat je geen enkel compliment wil accepteren omdat je toch niet gelooft wat er wordt gezegd. Of iets daartussen in: misschien komen complimentjes in real life beter aan, of heb je een heel duidelijk beeld van jezelf (hoe dat beeld is doet er niet toe) en veranderen meningen van anderen dat beeld niet.

Mocht jij een blogger/youtuber zijn: hoe ga jij met al die complimenten om? Wat doen het met je? En voor de mensen die geen blogger/youtuber zijn: wat vinden jullie ervan als een blogger zegt dat al die complimenten weinig doen?

Deze post heeft 43 reacties

 1. Lieve zusje,
  Omdat ik jou in het echt ken, weet ik dat dit een oprecht en puur artikel is. Het laat zien dat je ook een mooie persoonlijkheid bent. Iets wat ik van dichtbij mag beleven.
  Ik vind jou een prachtige verschijning, met mooi haar, een mooi figuur, mooie ogen en een mooie glimlach. Ik ben wel eens jaloers op jou. Maar nog mooier is: jouw buitenkant matcht met jouw binnenkant! En dat bewijst dit artikel.
  Kus, je zus.

 2. Wat een lieve reactie hierboven van je zusje, ik denk dat die je wel zal overdonderen 🙂 Ik begrijp heel goed wat je schrijft, en denk inderdaad dat wat anderen zeggen vaak weinig invloed heeft op je zelfbeeld, want dat heb je al lang gevormd. Het kan even fijn zijn en blijven hangen, maar nadien verval je weer in je eigen – meestal te negatieve – beeld over jezelf. Mooi geschreven!

 3. PS: Ik vind je een hele knappe meid, echt gemeend 😉 En ik denk dat je ook een hele leuke en lieve persoon bent, down to earth… Volgens mij zouden wij nog goeie vriendinnen kunnen zijn :-p

 4. Ik snap dat je af en toe overweldigd bent door die reacties en dat je ze misschien niet zo serieus meer neemt.. Maar complimenten worden niet zomaar gegeven, daar is altijd een reden voor en dan mag je er toch wel van uit gaan dat dit waar is! 🙂 Je komt nou eenmaal oprecht en eerlijk over dus daar mag je dan toch ook zeker complimentjes voor krijgen. Lekker nuchter blijven en zo doorgaan..en vooral kunnen genieten van al het liefs dat over je gezegd wordt.

 5. Haha leuk dat je mijn tweet hebt gebruikt. Ik vind elk compliment in welke vorm of zin sowieso lief dat iemand de tijd neemt om te reageren. Maar ik snap wat je zegt. Als iemand een specifiek compliment geeft, blijft deze beter hangen en zet het je soms aan het denken. Je hebt een mooi artil geschreven

 6. Ik vind het mooi en leuk dat je ook over dit soort dingen schrijft. Ik snap totaal wat je bedoelt en vind het totaal niet raar. Zelfs in real life kunnen complimentjes nog wennen. Ik krijg meestal als ik nieuwe mensen leren kennen een complimentje over me haar. Vroeger werd ik er heel blij van en ondanks dat ik het nog steeds heel lief vindt, doet het me niet meer heel veel als iemand zo een complimentje geeft. Dus ik denk dat het eigenlijk gewoon heel normaal is, dat je het naast dat je het wel heel lief vindt. Het je niet meer zoveel doet.

 7. Wat een mooi artikel. Ik vind jou ook echt mooi, maar ik denk dat je binnenkant nog veel mooier is. Ik ken je natuurlijk niet persoonlijk, maar ik vind jou artikelen altijd erg oprecht en je komt heel eerlijk op mij over.

 8. Deze houding snap ik zeker! Ik merk het zelfs bij niet bloggers, en inderdaad vooral bij jonge meiden ( op de profielen van mijn zus bv) iedereen wordt overladen met hartjes en liefde en complimenten. Liever dat dan schelden natuurlijk, maar hoe oprecht is het dan nog? En vooral, zouden ze dat ook in het echte leven tegen elkaar zeggen? Ik denk dat het ook een fenomeen is van online media.

 9. wat een onwijs lieve reactie van jou zusje. Leuk en interessant artikel om te lezen!

 10. Wat een onwijs lieve reactie van je zus, wauw. Je slaat de spijker op z’n kop met dit artikel. Tuurlijk is het fijn om onder iedere foto te lezen dat je mooi en knap bent, maar het zou me inderdaad veel meer opvallen wanneer er ineens géén van deze reacties onder een selfie zouden staan. Mooi artikel om over na te denken!

 11. Ik heb hier eigenlijk nog nooit over nagedacht. Behalve dat ik wel merk dat er op Instagram en Facebook al heel snel wordt gereageerd dat iemand knap, mooi of ‘damn sexy’ is. Als ik iemand een compliment geef, dan meen ik dat echt. Maar ik denk dat complimenten die ik krijg in real life mij meer doen, dan complimenten via internet. Laatst sloeg een mevrouw zelfs de hand voor haar mond om het feit dat ik volgens haar zo’n mooie wenkbrauwen had, dat komt dan echt aan. Hmm, lastig uit te leggen, haha!

 12. Super mooi stukje, zet je ook echt even aan het denken. En de reactie van je zus, zo mooi! Inhoudelijke complimentjes doen inderdaad vaak wat meer met mij dan bijv een simpele ‘je bent zo mooi-reactie’.

 13. Goed dat je deze stelling deelt op je blog. Vond het al een eerlijke maar kritische vraag die je stelde op Twitter. Vind dat je het in deze post heel mooi verwoord hebt. Ben het wat dat betreft zeker met je eens! Specifieke complimentjes zijn zoveel leuker en fijner om te horen, omdat er ook meer ‘moeite’ in zit inderdaad!

 14. Geen woord meer aan toe te voegen! Sterk geschreven liefje :).

 15. Mooi geschreven! Ik heb zelf eigenlijk altijd dat ik de complimentjes wel leuk vind, maar ik twijfel soms wel in hoeverre het echt gemeend is. Specifiekere complimenten zoals: “wat zijn je ogen mooi” doen mij dan ook meer, omdat ik mij dan voor kan stellen dat iemand dat echt is opgevallen. Ik blijf elk compliment wel lief vinden, maar voor mijn zelfvertrouwen doet het niets; ik had dat al wel, maar het is niet meer geworden door de complimenten. Ik denk dat dat er vooral aan ligt dat je via Instagram nooit zeker kunt weten of iemand het echt meent. Als iemand mij face to face een complimentje geeft over bijvoorbeeld mijn outfit, loop ik wel de hele dag rond met het idee van “yeah mijn outfit is mooi” haha!

 16. Wat is dit een mooi en goed geschreven artikel zeg! Ik kan me goed voorstellen dat je er op een gegeven moment aan went en dat niet alles meer oprecht voelt. Maar vanuit mijn opzicht in ieder geval, is het wel een oprecht compliment. Ook als iemand gewoon zegt “knap”. Ik zou het in ieder geval nooit zeggen als ik het niet meen. Niet dat ik het nou zo vaak onder foto’s zet ofzo haha, maar als ik het zeg meen ik het wel.

 17. Ik merk ook dat ik eraan gewend raak, en eigenlijk vind ik dat helemaal niet leuk. Het is veel leuker om elk compliment bewust te ontvangen en niet bv een foto te posten met de gedachte van te voren al te weten dat mensen vast wel iets positiefs gaan zeggen.

  Denk ook dat je daar als blogger niet leuker van wordt, het kan je houding over het algemeen natuurlijk ook door veranderen (zal vast niet bij iedereen zo zijn natuurlijk)

 18. Ik lees geen eerder gegeven reactie, ik reageer puur uit mijn eigen gevoel!
  Soms lijkt het wel ‘per opbod’ te gaan! Reageren lijkt bijna te moeten!
  Ik reageer zelf alleen als ik echt iets mooi vind of leuk, verder like ik.

 19. Ik denk dat het ook afhangt van de zelfverzekerdheid van een persoon: sommige mensen zijn daar erg gevoelig voor en anderen weer niet. Het is belangrijk om jouw eigenwaarde niet te koppelen aan de complimenten of andere soort aandacht.

 20. Lotte wat een prachtig artikel. Maar wat ontbreekt is jouw glimlach! Wauw, je hebt zo’n lieve leuke glimlach en als ik jou zie lachen schiet ik zelf ook bijna in de lach. Verder klopt alles, je figuur, je ogen(wauw!), je haar en gewoon jouw persoonlijkheid. Ik had je even gesproken op VEED en ik vond het zo leuk! Ik liet de foto zien waar jij en ik op staan en mijn moeder zei: Wat is dat een mooi meisje! Echt waar Lotte je bent prachtig. Knoop dat in je oren. x

 21. Ik denk dat complimenten die je krijgt van mensen die je kent of va mensen die je tegenkomt bijvoorbeeld in de supermarkt veel gemeender overkomen dan die via whatsapp, facebook of instagram. Zelf reageer ik zelden, ik vind complimentjes leuk en het doet me goed maar ik zie mijzelf niet zoals andere mensen mij zien 😉

 22. Grappig dat ik je bijna hetzelfde heb getweet als Emilia, zonder dat ik het van haar had gelezen! Maar wat jij zegt klopt inderdaad. Wanneer iemand onder mijn foto zet ‘Mooi!’ of ‘Knap!’, dan voelt dat minder als een compliment dan wanneer iemand zegt ‘Wat heb je mooie ogen!’ of zo. Dan merk ik namelijk wel dat het me echt wat doet. Leuk artikel, interessant onderwerp!

 23. Heel goed artikel! Ik heb zelf ook een blog en YouTube en krijg ook geregeld complimentjes. Maar de vraag is inderdaad of het ook echt wat met me doet. Het antwoord is eigenlijk nee… Soms vind ik mezelf dan wel erg arrogant ofzo maar ik weet het ook niet. Een reactie plaatsen op het internet is heel makkelijk en volgens mij zijn die 1-woord reacties ook niet heel serieus te nemen. Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde als voor jou. Van inhoudelijke complimenten kan ik wel even heel blij worden maar het neemt mijn onzekerheden niet helemaal weg. Complimenten die mensen echt bijvoorbeeld via een persoonlijk bericht sturen of in real-life doen wel echt wat met me. Dan heeft iemand er moeite voor gedaan en neem ik wel aan dat het oprecht is. Toch houd ik ondanks alle lieve complimentjes toch mijn eigen (misschien niet zo’n best) zelfbeeld….

 24. Ik blog nog niet zo lang dus kan er niet veel over zeggen. Tot nu toe heb ik eigenlijk enkel erg gerichte complimenten gehad, bijvoorbeeld over mijn huid, en daar voel ik me sowieso beter door! Maar dat kan ook liggen aan het feit dat het bloggen vrij nieuw voor me is en ik blij ben met iedere positieve reactie. Ik post verder niet enorm veel foto’s van mijn gezicht dus de kans om ‘algemene’ complimenten te krijgen is dan ook een stuk minder.

 25. Wauw, wat een mooi en oprecht artikel heb je geschreven zeg en iets wat ik mij altijd af heb gevraagd haha! Ik blog nog niet zo lang, maar ik merk wel dat complimentjes over mijn artikelen of over mijn persoonlijkheid mij echt erger raken dan complimenten over mijn uiterlijk. Complimenten over uiterlijk kan je zo snel maken, terwijl je over iemands persoonlijkheid toch wat oprechter lijkt (klinkt misschien heel stom haha). Hoe dan ook vind ik het mooi dat je dit onderwerp hebt aangekaart. X

 26. Dit bericht is voor mij een echte eye-opener. Ik ben geen bekende blogger/youtuber dus op je vraag kan ik niet antwoorden. Maar jeetje wat je zegt klopt ook echt! Ik ben zelf een meisje van bijna 13 en merk dat als mijn beste vriendin of een goede vriendin een selfie op instagram plaatst, ik zoiezo een lieve reactie zet. Gewoon om haar een plezier te doen. Terwijl ik als ik haar in het ”echt” zie pas zeg dat haar haar bijvoorbeeld leuk zit, als ik dat ook echt zie. Nou moet ik wel bekennen dat als iemand nieuwe schoenen heeft, dat ik dan ook al geneigd ben om er een complimentje over te geven terwijl ik ze misschien helemaal niet fantastisch vind. Als iemand mij in het ”echt” een complimentje geeft kan dat mijn hele dag opfleuren terwijl dat op internet niet zo is. Echt een prachtig gemaakt artikel! En o ja ik vind je haar oprecht echt heel mooi en glanzend. Mag je trots op zijn 😉

 27. Ik vind dit een heel goed artikel! Ik ben er ook helemaal mee eens. Ik gebruik nog niet zo heel veel instagram, maar als ik op mijn blog complimentjes krijg vind ik dat altijd leuk en lief om te horen! Ik moet wel toegeven dat het mij ook steeds minder doet, maar ik denk dat het ook zo is dat ik gewoon best veel zelfvertrouwen begin te krijgen en vind dat het er niet om gaat wat een ander van je vind, maar wat jij zelf van jezelf vind. Daarbij waardeer ik wel de complimentjes waar je ziet dat mensen ook echt de moeite nemen om echt je artikel te lezen of echt de moeite nemen om meer dan “leuk” of “mooi” te zeggen! Ik gooi zelf geloof ik met complimentjes alsof het confetti is, maar ik geef ze alleen als ik het ook daadwerkelijk meen! Ik vind het ieder geval goed dat je aan zo’n onderwerp aandacht besteedt!

 28. Ik begrijp wel dat je er zo over denkt. Net als met reacties op blogs, het gaat er bij 90% van de meisjes toch om dat anderen doorklikken naar hun blog. Logisch, maar daardoor doen de reacties me ook niet zo heel veel. En anyway, een inhoudelijk compliment, ik vind dat je echt prettig schrijft. Mooi ook dat je je lezers meeneemt in een tijd die voor jou zo zwaar en bijzonder is. Hopelijk doen die steunbetuigingen je wel goed 🙂

 29. Wat een lieve reactie van je zus 🙂 Jullie zijn beide enorm krachtige meiden merk ik op! Ieder zichzelf en uniek. Ik snap goed wat je bedoelt met de complimenten op instagram. Ik zie het op dit moment bij mijn zusje (12) heel erg veel voorbij komen. Ik vind het ook wat overdreven om iedereen knap en geweldig te noemen. Het is juist mooi als je een reactie of compliment krijgt van iemand waarvan je het niet verwacht! Al blijft een compliment een compliment en doet het nooit wat slechts met je! P.S. Ik ben ook echt jaloers op jou haar. Volgens mij heb ik precies de zelfde haren (dik en slag/krul), alleen wil het bij mij wat minder zitten haha!

 30. Interessant artikel. Ik post zelf niet heel vaak selfies op Instagram en als ik dat dan doe, word ik zeker niet overladen door complimentjes. Dikke prima: complimenten zijn leuk, maar ik heb ze niet persé via Instagram o.i.d. nodig. Ik denk dat het belangrijk is dat je de juiste complimenten van de juiste mensen krijgt. Dat geldt vast ook voor (beauty)bloggers. Het is vast vlijend om veel positieve reacties op een insta-selfie te krijgen, maar het is veel puurder als iemand die dicht bij je staat je in de ogen kijkt en zegt: wat ben je mooi/wat zie je er leuk uit/wat ben ik trots op jou.

 31. Hier dan nog een compliment voor op de berg, maar toch gemeend: ik vind het heerlijk hoe oprecht je dit schrijft. Dat je dit onderwerp überhaupt aan durft te snijden. Ik ben altijd ongemakkelijk van complimenten, en ben al bang arrogant te worden gevonden als ik erken dat ik complimentjes krijg. Maar, vooral wat betreft wat ik maak, mijn werk, denk ik: complimenten brengen me niet verder, opbouwende kritiek wel. Dus ik probeer eigenlijk zo min mogelijk te focussen op complimenten, behalve op momenten dat ik alles een beetje stom vind (dat heb je soms, toch?), dan kan het zo fijn zijn om van iemand een oprecht compliment te krijgen!

 32. hee Lot,

  Ik ben geen blogger of youtuber dus ik kan jouw 2e vraag wel beantwoorden 🙂 . Ik vind het jammer om te lezen dat niet alle complimenten iets met je doen maar aan de andere kant begrijp ik het helemaal. Je krijgt van mij natuurlijk best vaak tweets en soms ook reacties op instagram. Ik zou het dan ook jammer vinden als die ‘niks’ met je doen. Ik denk altijd goed na voor ik iets stuur, qua complimenten bijvoorbeeld, zodat ik ook echt alles meen wat ik zeg! Voor mij zit er dus echt betekenis/waarheid achter de dingen die ik voor je achter laat. Ik ben dan ook meer met make up gaan doen na jouw video’s gezien te hebben omdat ik inspiratie van jou kreeg, en nu nog steeds gelukkig, en vooral omdat alles er zo perfect uit zag bij jou! Je haar, je make-up gewoon alles! Je bent dus echt gewoon een groot voorbeeld voor mij en ik hoop dat je dat wel weet ! ♡ Xx Maaike

 33. Wat een interessant artikel Lotte! Vind dit zeker iets om over na te denken. Ik (als niet-blogger) zie op Instagram vaak meiden die onder een foto van vriendinnen of gewoon anderen reacties plaatsen met ‘knap!’ en ‘mooisteee’ om maar wat voorbeelden te noemen. Naar mijn idee is het voor sommige meiden een ongeschreven regel om onder elke selfie zo’n soort comment te plaatsen. Kan het natuurlijk ook helemaal mis hebben hoor, maar dat is zoals het voor mij een beetje voelt. Zelf geef ik dan ook niet op elke foto een reactie. Meestal geef ik enkel een complimentje als mij iets gewoon opvalt. Ik geef een reactie als ik iets echt mooi, leuk of wat dan ook vind, en ik dat even wil laten weten. Wanneer ik zelf een compliment krijg merk ik (denk ik) ook al snel genoeg of dit echt serieus is of dat het meer is ‘om maar iets te zeggen te hebben’, om het zo maar te verwoorden.

 34. Hoi. Goed geschreven. Ik krijg nog niet zo heel veel reacties onder mijn insta foto’s maar ik merk inderdaad dat bijv veel meiden meteen reageren met moooiii, wauw prachtig ik wil jou zijn etc. Bij die opmerkingen denk ik dan: ‘meen je dit’ of zeg je dit om bij iemand goed in het boekje te komen staan. Ik zet dit bijna nooit onder een foto. Ik geef ook alleen een reactie als ik er wat over te zeggen heb wat ik echt meen.

 35. Ik snap inderdaad heel goed dat dat bijzondere gevoeld dat je krijgt van complimentjes na een tijdje afzwakt. Ik snap ook dat heel veel mensen misschien inderdaad een complimentje geven, al was het maar om iets te zeggen of omdat (net als ik) niet graag negatieve/mogelijke kwetsende commentaren geven. (Al kan je natuurlijk ook niks zeggen) Maar vergeet zeker niet dat er heel, heel veel mensen zijn die echt menen wat ze schrijven en dat je je best bijzonder mag voelen als zoveel mensen zeggen dat je mooi/knap/lief/wat dan ook bent!

  Interessant artikel, het laat je wel nadenken over wat je reageert. Ik heb zelf een nog heel kleine blog, alle complimentjes blijven bijzonder en mocht ik opeens gaan groeien hoop ik dat zo kan blijven ervaren. Al zou ik het ook fijn vinden om af en toe kritiek te krijgen, of eens te horen als iets niet zo mooi zit, dan kan je daar iets mee en je blog mogelijk verbeteren (of je foto’s, schrijfstijl of lay out).

 36. Ik snap wel dat het beautybloggers weinig doet, helemaal complimenten als, je bent knap en toch betrap ik mezelf erop dat ik zulke dingen ook vaak reageer, maar als ik het zeg, meen ik het wel, ik ga niet iets reageren waar ik het zelf niet mee eens ben. In mijn geval, ik ben best wel onzeker, misschien wel gewoon heel erg, ik weet het niet, als ik complimenten krijg onder mijn foto is het meestal alleen van vriendinnen en dan denk ik, zeg je dit nou omdat je me echt mooi vind of alleen omdat je aardig wil doen omdat je mijn vriendin bent? Ik geloof het meestal niet eigenlijk… Wel interessant om over dit soort dingen na te denken!

 37. Ik vind het echt sterk van jezelf dat je die complimentjes in vraag durft stellen in plaats van te zweven. Als je in de spiegel kijkt, zie je waarschijnlijk zelf ook wel wat wij zien, namelijk een knappe dame met een sprekend gezicht en een fantastisch figuur. Natuurlijk heb ook jij je onzekerheden en dan is het mooi dat een complimentje je een boost kan geven. Ik begrijp wel dat je het gevoel hebt dat veel mensen complimentjes geven omdat het zo ‘hoort’ of van hun verwacht wordt. Vergeet wel niet dat ook heel veel mensen complimentjes geven die ze oprecht menen! Ik zou nooit een complimentje schrijven gewoon voor de vorm, ik meen het altijd en zo zijn er waarschijnlijk wel meer mensen. Dit artikel is echt sterk geschreven en toont veel inzicht, straf!
  xx

 38. Ik wou graag op dit artikel reageren omdat ik wel snap dat na het krijgen van zoveel complimenten dit je nog weinig doet. Het word bijna een gewoonte voor jou en zoals je zegt zou je het raar vinden als mensen dit niet moesten reageren. Dit snap ik ook 🙂

  Maar even vanuit het standpunt bekeken van een gewoon, simpel meisje, dat weinig volgers heeft op instagram en weinig vrienden in het algemeen; ik zou al blij zijn als ik 1 complimentje kreeg, want dat gebeurd amper. Ik kan me de laatste keer dat ik een complimentje kreeg zelfs niet meer herinneren. Deze comment is niet bedoeld om medelijden op te wekken, maar gewoon om te tonen dat het ook anders kan en dat dat ook niet bepaald fijn is.

  Ik denk dat alle meisjes die reageren wel oprecht menen dat ze jou knap vinden, maar ik snap dat het voor jou een gewoonte is. Het is een beetje zoals ‘ik hou van jou’ zeggen tegen iemand; wanneer je het constant zegt is het niet meer speciaal, maar wanneer je het niet zo vaak zegt maar enkel wanneer het echt gemeend is, dan is het extra speciaal. Rare vergelijking maar moest er meteen aan denken.

  Liefs

 39. Mooi dat je hier een artikel over schrijft! Ik kan me goed voorstellen dat het je op een gegeven moment niet meer heel veel doet, omdat je het dagelijks hoort/leest. Daarnaast vind ik het knap van je dat je anders naar jezelf bent gaan kijken en ook echt ziet hoe mooi je bent ook al zijn er natuurlijk dagen wanneer je er anders over denkt, dat heeft iedereen! Ikzelf kan nogal twijfelen wanneer ik een compliment krijg via internet of ook in het echt. Dan vraag ik mij ook wel af of het gemeend is maar dat zal meer komen doordat ik niet zo zeker over mijzelf ben. Je mag niet alleen trots/blij met je uiterlijk maar ook met je innerlijk zijn!

 40. Okeeeyyyy

 41. ik snap helemaal wat je bedoelt, een ‘mooi hoor’ neem ik veel minder serieus als een concrete ‘waaw waar is dat jurkje van? staat je echt heel mooi’. Er word in deze social media tijd sneller met complimentjes gegooid tegenover in het echt.

Reacties niet meer mogelijk.

Sluit Menu