Begonnen met sporten! (deel #4534)

Begonnen met sporten! (deel #4534)

PicMonkey Collage

Steeds gebeurde het weer. Ik zag het bij anderen, raakte gemotiveerd, begon het te doen, hield het een paar weken uit en stopte er dan mee. Ik heb het over sporten. Hoe het gebeurt, weet ik niet, maar ik flik het iedere keer weer om vol enthousiasme te beginnen met een strak sportschema en er na een tijdje net zo hard weer mee te stoppen. Dit wil ik anders, dit móet anders. Het is zover: ik heb genoeg moed verzameld om een zoveelste poging te wagen, om minstens drie keer in de week te sporten. En ditmaal gaat het me lukken, omdat…

… ik een realistisch sportschema heb gemaakt

Want dit is waar ik de talloze vorige keren de mist in ben gegaan, denk ik. Van helemaal níet sporten, ging ik dan naar iedere dág sporten. Dat is teveel van het goede; een te grote omschakeling. Hoewel ik snel resultaat zag en het sporten langzaam maar zeker een geautomatiseerd plaatsje in mijn dagelijkse routine kreeg, trok ik het niet. Ik hield het niet vol en nam iedere keer teveel hooi op mijn vork. Soms zaten er te weinig uren in een dag en redde ik het gewoon niet qua tijd, waardoor ik dan een dagje oversloeg en vervolgens nog drie dagen mistte en uiteindelijk maar helemaal kapte. Het gebeurde ook dat ik af en toe zóveel spierpijn had, dat mijn lichaam een volgende workout simpelweg niet aankon en ik het dus maar uitstelde – je voelt ‘m al aankomen – om er vervolgens maar helemaal mee te kappen.

Nee, van helemaal níet, naar iedere dág sporten, wil ik niet meer. Dat is niet realistisch. Ik heb besloten dat ik van mezelf drie keer in de week móet sporten. Dat is haalbaar en dat moet ik kunnen. Ik mág van mezelf natuurlijk vaker sporten, maar minder dan drie keer is geen optie. Ik ben flexibel en heb geen vaste dagen voor het sporten uitgekozen, omdat mijn week er nooit hetzelfde uitziet en ik onmogelijk van tevoren kan bepalen dat ik vanaf nu (bijvoorbeeld) iedere dinsdag tijd heb voor een workout. Het niet hebben van vaste dagen, geeft me meer speling, waardoor ik me ook niet schuldig hoef te voelen als ik een keertje een dag oversla – dan zitten er immers nog genoeg dagen in de week waarop ik de workout wél kan doen.

… ik doelen heb gesteld

Ik wil ergens naartoe werken. Ik merk dat ik gemotiveerder ben als ik een doel voor ogen heb en tussendoor kan beoordelen hoe goed ik al op weg ben. In mijn geval zijn het geen doelen, als in ‘ik wil 5 kilo kwijt zijn in twee maanden tijd’, omdat ik niet wil afvallen. Dun ben ik al. Maar fit? Nee, not really. Ik wil een gezond lichaam, met mooiere rondingen en meer spierkracht. Ik heb een heleboel foto’s opgeslagen van hoe ik mijn lichaam graag zou zien. Die lichamen op de foto’s, zijn de doelen waar ik naartoe werk. Er zit geen strakke tijdsplanning aan vast, maar ik heb me wel voorgenomen dat ik, als ik in de zomer naar mezelf in de spiegel kijk, trots kan zijn op mijn eigen lichaam en in ieder geval in de buurt ben van mijn droomlichaam. Geen SMARTI-geformuleerd doel, maar voor mij is het doel helder en dat is wat telt.

… ik mezelf beloon na het sporten

Wat dat betreft ben ik net een puppy, maar bij mij werkt een beloningssysteem. Heb ik me een maand lang aan mijn sportschema gehouden? Good job! Dan mag ik iets van mijn make-up wishlist kopen. Ik koop tussendoor dan ook niets van mijn wensenlijstje, puur om de dingen die ik echt graag wil, te bewaren voor als ik ze heb verdiend. Steeds als ik sport, denk ik aan die mooie Shimmer Bricks van Bobbi Brown, die ik volgende maand mag kopen, als ik me aan mijn schema houd. Die gedachte motiveert me!

… ik op zoek blijf naar motiverende/inspirerende foto’s

Iedere dag ben ik op Pinterest te vinden, op zoek naar inspirerende en motiverende foto’s en teksten. Foto’s van mooie lichamen en gezond (maar wel lekker) eten, teksten die wijze woorden bevatten en verhalen van hoe goed anderen zich voelen door het sporten. Het klinkt simpel, maar dit deed ik eerst te weinig. Ik wilde alles zelf doen, terwijl er zoveel inspiratie op het internet te vinden is! Door dit soort foto’s en quotes, raak (en blijf) ik gemotiveerd om ook lekker te bewegen en gezond te leven.

… ik workouts doe die ik leuk vind

Ik heb 30 day shred gedaan en kotste de oefeningen na een paar dagen al uit. Ik heb het volgehouden, maar zag er iedere avond weer enorm tegenop. Dat wil ik niet meer. Ik heb me verdiept in goede workout video’s en oefeningen die voor mijn lichaam/doelen het meest effectief zijn. Ik heb veel verschillende workouts gedaan en een lijstje bijgehouden van welke ik fijn vind om te doen. Aan die workouts hou ik me vast; ik ga geen saaie programma’s meer volgen en ik doe lekker wat ik leuk vind. Voorbeelden van workouts die ik regelmatig doe vind je hier, hier en hier.

fgdf

… ik merk dat sporten op deze manier wél fijn is

Toen ik mezelf had opgelegd om iedere dag te sporten, zag ik het als verplichting en zag ik er iedere avond weer tegenop. Nu ik iets losser ben geworden, beleef ik ineens plezier aan het sporten. Ik vind het heerlijk om mijn verstand op nul te zetten en bewegingen na te doen, terwijl ik mijn eigen muziek hard aan heb. Nu pas snap ik waarom sommige mensen sporten als ontspanning zien, dat ervaar ik eindelijk ook eens. Ik voel me gezond als ik beweeg en na afloop ben ik trots dat ik, zonder te klagen, mijn workouts heb voltooid. En ondanks dat ik ‘maar’ drie dagen in de week sport, zie ik nu al resultaat – en ik ben pas net twee weekjes bezig.

En nu volhouden! Ik voel me goed, zit vol inspiratie en ben gemotiveerd om dit sportschema aan te houden. Dreambody, here I come!

Hoe doen jullie dat met sporten? Wat doe jij om het sporten vol te houden? Heb je tips? Deel ze in de comments!

Deze post heeft 33 reacties

 1. Wat super goed dat je nu echt goed hebt gekeken naar wat je gaat doen en gemotiveerd bent! Hou het vol en ik heb er zeker vertrouwen in dat het je gaat lukken!

 2. Super goed! Ik doe elke avond squats, crunches en sit-ups. Ook ga ik met m’n rug en hoofd van de grond af, en heel laag bij de grond blijven, is een hele goede oefening, want dan komt het echt aan op de buikspieren! Binnenkort ga ik met mijn vriend naar de sportschool, en dan ga ik m’n hele lichaam trainen, dat gaat zwaar worden want hij sport heel vaak en zwaar. Mijn doel is nu om in de zomer een strakke buik te hebben en mooie benen, maar dat moet natuurlijk het hele jaar zo blijven!

 3. Knap dat je jezelf toch weer aan zet om te gaan sporten! Ik sport die keer in de week op vaste dagen, vanaf drie keer per week sporten is het effectief. Ik push mezelf elke work out om weer iets meer te geven, iets meer gewicht eraan te hangen. net een tandje bijzetten. Maar ik ben van mezelf al een echte doorzetter dus heb daar geen moeite mee. Plaatsjes zijn indd goede motivatie! Hou voor ogen wat je doelen zijn.. werkt bij mij altijd 🙂

 4. Super goed bezig! Op deze manier ga je het vast en zeker wel volhouden! Ik heb ook altijd een doel voor ogen nodig, zodat ik gemotiveerd blijf om te sporten. Met een beloningssysteem heb ik nog nooit gewerkt, maar dat ga ik ook een keer proberen!

 5. Ik vind drie keer in de week sporten al heel goed hoor! Knap van je dat je jezelf doelen hebt gesteld en beloond. Werkt volgens mij heel motiverend! En straks zit het gewoon in je systeem en is het inderdaad een vorm van ontspanning geworden. Doe het op jouw manier, zodat het voor jou werkt en dan hou je het gewoon vol. Veel succes!

 6. Wat goed van je. Ik weet zeker dat je het kan. Elke dag sporten is niet echt haalbaar, want dat is ook helemaal niet goed voor je lichaam, want die heeft ook rust nodig. Heel veel succes!

 7. Wat goed! Ik zat er net ook weer aan te denken, want ik heb namelijk hetzelfde probleem. Ik begin steeds wel, maar hou het nooit vol..

 8. Succes :)! Ik doe aan hardlopen, vond het in het begin niet echt leuk maar nu wel!

 9. Succes! Moet je lukken (:

 10. Super goed Lotte, thats the spirit! Let er wel op dat je niet teveel crunches gaat doen, die leveren je lichaam geen meerwaarde op, enkel de ‘blokjes’ voor het uitzicht. Ze maken je dus niet sterker en zijn bovendien niet zo goed voor de rug. Ga op zoek naar oefeningen om je ‘core’ te versterken, je binnenste buikspieren, rug, en zijkant (bv de plank en alle variaties daarop) veel succes en volhouden!

 11. Ik heb hetzelfde en ben nu ook helemaal niet meer aan het sporten. Ik vind het ook gewoon echt totaal niet leuk om te doen. Ik wens je heel veel succes. Het gaat je vast lukken met al deze motivaties.

 12. Ah goed bezig! Ik wil ook weer haha, moet ook even kijken hoe ik het ga doen en hoe ik het dan het beste kan volhouden. Ik heb trouwens weleens gelezen dat het niet heel geweldig is om plaatjes van andere lichamen als doel te hebben, want iedereen heeft een andere vorm/bouw dus kan het misschien wel heel onrealistisch zijn. Maar je moet natuurlijk doen waar je jezelf goed bij voelt.

 13. Yess, ik ben ook sinds vorige week begonnen met de beginner calendar van Blogilates. Vind het super leuk om te doen en raak ook steeds meer gemotiveerd!:)

 14. Echt goed van je! Drie keer in de week sporten is zeker haalbaar. Zelf vind ik variatie in de oefeningen belangrijk zodat ik niet snel verveel en afhaak. I

 15. Ik heb precies het zelfde probleem! Eerst ben ik helemaal gemotiveerd en verdiep ik mij hierin maar na een tijdje geef ik het weer op. Goed van je dat je het probleem nu ontdekt hebt, succes!

 16. Super goed bezig! Ik lees het nog veel te vaak dat meisjes die nooit sporten opeens aan een challenge gaan beginnen waarbij ze opeens iedere dag in de fitness zijn te vinden, maar na een paar weken helemaal uitgeput zijn en vervolgens toch maar weer stoppen. Jezelf trakteren is een hele goede, die mag ik van mezelf ook wel eens gaan invoeren, haha 🙂 Heel veel succes, you can do it!

  1. Haha, nu kom ik je weer tegen hier! Toevallig!

 17. Wat ontzettend goed van je! Ik ken het, ik ga ook altijd flink aan de slag (niet elke dag, dat gaat niet in mijn planning), maar wel veel. Dan na 4/5 weken is er iets (lees: ik word ziek, tentamens enz) waardoor ik een weekje minder tijd heb en dan geef ik het maar gelijk helemaal op. Aan het eind van 2014 heb ik besloten dat dit niet meer mag. Ik heb in februari weer zo’n dip gehad en ik vond het ontzettend moeilijk om het naderhand weer op te pakken, maar ik heb het gedaan en dat voelt goed! Veel succes Lotte en houd ons op de hoogte 🙂

 18. Je plannen lijken realistisch. Al moet je ook beseffen dat je spiegelen aan die beelden die je online vindt, ook gevaarlijk kan worden. Zolang je de ‘echte’ vrouwen uitzoekt is het geen probleem, maar niet op zoek gaan naar de gefotoshopte vrouwen hé. 😉 Ik heb ooit ook 30 day shred gedaan, en inderdaad. Dag 5 kwamen de woorden van Jill je al uit je oren.. 😀 Succes!

 19. Klinkt goed! Ik ben zelf al ongeveer anderhalf jaar aan het sporten en hou het nog steeds vol. Wat mij enorm heeft geholpen is om je rooster na 6 weken te veranderen. Meestal heb je dan wel genoeg van je oefeningen en met een nieuw sportrooster zorg je voor nieuwe motivatie. Daarnaast zorg je er ook voor dat je spieren niet wennen aan dezelfde oefening en blijf je ze uitdagen. Succes!

 20. Ik ben ongeveer anderhalve maand geleden ook begonnen met sporten. Ik doe meestal de filmpjes van Blogilates, misschien kun je een keer bij haar kijken? Ik doe nu een 30 day challende, maar dan niet elke dag hoor. Ik sport ook 3 keer in de week en het liefst s’ochtends, anders is de kans groter dat ik het uitstel, haha. Veel succes!

  x

 21. Wauw Lotte!! Knap hoor!! Ik ben er precies zo eentje… Heel fanatiek elke dag beginnen en na een maand beseffen dat het gewoon te veel is.. Jouw berichtje heeft mij nu weer geinspireerd!!

 22. Hoi Lotte wat een goede voornemens! Goed bezig! Ik heb zelf ook nogal wat problemen met sporten. Meestal deed ik dit bij een sportschool. Ik merkte vooral dat ik naar verloop van tijd er tegenop zag om erheen te gaan (fietsen), waardoor ik uiteindelijk ook weer opgaf. Nu ben ik van plan om thuis te gaan sporten, net als jij. Wat ik hier wel weer lastig aan vindt is welke oefeningen ga ik doen? Er is zo veel te vinden op youtube en bijvoorbeeld kalenders die je kunt aanhouden. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik weet nu al dat als ik dit niet van te voren uitstippel, ik het uiteindelijk ook weer ga uitstellen en er niks meer van terecht komt.

  Misschien is het een leuk idee om een artikel te maken waarin je laat zien hoe jij dit doet? Welke oefeningen enz. Je schrijft al dat je lijstjes hebt gemaakt en dat je je hebt verdiept in goede workout video’s. Daar zou ik graag meer over willen lezen. Ik denk dat veel mensen dit interessant zouden vinden. Het zou mij wat meer inspiratie en motivatie geven en ik kan me goed verstellen dat het jou zelf ook meer motivatie geeft om het vol te blijven houden!
  In ieder geval veel succes meid je kan het!

 23. Wat goed van je! Heel veel succes. Ik ben zelf ook helemaal niet van het sporten, maar ben nu inmiddels een week bezig met De Plank Challenge, omdat ik die oefening gewoon leuk vind. Normaal houd ik zulke dingen ook niet vol, dus ben benieuwd hoe het mij zal lukken. 🙂

 24. Ik ben ook begonnen met sporten en ik moet zeggen dat ik het echt heerlijk vind! Het geeft je zoveel energie en ik voel me veel fitter.

 25. Goed dat je gaat sporten, en doelen en beloningen stellen dat zal zeker werken! 🙂

 26. Wat goed dat je weer begonnen bent met sporten! Ik heb hetzelfde als jij, ik ben al dun maar voel me niet fit en strak. Ik ben zelf onlangs begonnen met de Kayla Itsines Bikini Body Guide en ik vind het echt geweldig!

 27. Vindt het super goed van je!!! moet zelf ook weer nodig sporten

 28. Ik heb vanavond mij eerste sportles in mijn leven! Super benieuwd en ik ga er echt voor! Klaarstomen voor de zomer:)

 29. De beste mabier om het vol te houden is iets doen wat je echt leuk vindt. En een maatje zoeken, als er iemand op je staat te wachten dan plof je veel minder snel op de bank!

 30. Wat goed dat je gaat sporten! Heel leuk idee dat je daarna jezelf beloond. Ik ga die workouts eens bekijken 🙂 Die foto’s zijn super inspirerend…

Reacties niet meer mogelijk.

Sluit Menu