De curly girl methode: wat is het & hoe werkt het?

De curly girl methode: wat is het & hoe werkt het?

Door mijn volgers word ik vaak gewezen op de curly girl methode, en of dat niet iets voor mij is. Ik dacht altijd van niet, omdat ik niet bepaald krullend haar heb. Maar toen ik me er eens in verdiepte, kwam ik er al snel achter dat deze populaire methode helemaal niet alleen bedoeld is voor mensen met een flinke krullenbol, maar ook prima werkt als je een slag in je haar hebt. Ik besloot het te proberen! In dit artikel leg ik uit wat de curly girl methode is, welke stappen erbij horen, en hoe het precies werkt.

Wat is de curly girl methode?

Het is een verzorgingsmethode voor haar dat van nature krult, of de neiging heeft tot krullen. Het doel is om je natuurlijke krul of slag meer definitie te geven, minder te laten pluizen maar juist te laten glanzen, en je haar over het algemeen beter te verzorgen. De curly girl methode is ontwikkeld door Lorraine Massey; ze heeft zelfs een heel boek geschreven over deze haarroutine. De methode is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met echte krullen, maar is eigenlijk toepasbaar op elk haartype dat niet supersteil is.

De kern van de methode is het vermijden van ‘gladmakers’: ingreidënten die het haar onnatuurlijk gladmaken en een laagje over het haar leggen. Ook agressieve ingrediënten, die het haar te ruw reinigen, moeten uit je routine worden verbannen. Naast het letten op ingrediënten, wordt er aandacht besteed aan het wassen, drogen en stylen van je haar – want ook daar is een speciale methode voor ontwikkeld.

Welke ingrediënten moet ik vermijden?

De ingrediënten die je absoluut niet in je producten wil hebben, als je de curly girl methode doet, zijn de volgende:

Siliconen. Dit zijn de zogenaamde ‘gladmakers’, die je haar wel mooi glad maken, maar het haar tegelijkertijd verzwaren waardoor krullen juist sneller zullen uitzakken en minder gedefinieerd worden. Ook zijn siliconen niet verzorgend, dus voegen ze eigenlijk niets toe aan een haarproduct. Siliconen zorgen voor ‘build-up’: ophoping van haarproducten, waardoor echte verzorgingsproducten niet meer door het haar worden opgenomen. Bovendien kunnen sommige siliconen alleen worden verwijderd met sulfaten, die je óók vermijdt als je de curly girl methode volgt. Je kunt siliconen herkennen aan het woord ‘-cone’ aan het eind van de naam. Een veelvoorkomende silicoonsoort in haarproducten is bijvoorbeeld dimethicone.

Sulfaten. Dit zijn de ingrediënten die het haar reinigen, maar op een veel te agressieve manier. Door sulfaten gaat een product lekker schuimen, wat veel mensen heel prettig vinden, maar het zorgt er dus wel voor dat je haar uitdroogt. Sulfaten reinigen namelijk zo grondig, dat ze niet alleen viezigheid weghalen, maar ook de natuurlijke oliën verwijderen; ze ‘strippen’ als het ware je haar en hoofdhuid. Sulfaten staan vaak hoog op de ingrediëntenlijst, en kun je herkennen aan het woord ‘sulfate’ of ‘sulphate’. Bijvoorbeeld sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate.

Minerale olie. Dit is eigenlijk een opvuller in haarproducten. De olie ontstaat bij de productie van benzine uit petroleum (net als Vaseline), maar doet letterlijk niks voor je haar- en hoofdhuid. Minerale olie legt, net als siliconen, een laagje om het haar, waardoor poriën verstopt kunnen raken, en het haar ook geen vocht en verzorgende ingrediënten meer kan opnemen. Voegt dus niks nuttigs toe in haarproducten. Minerale olie heeft meerdere benamingen: mineral oil, petrolatum, petroleum, paraffine (liquidum), white oil. Dit ingrediënt is dus iets moeilijker om op te sporen in een ingrediëntenlijst, maar wel belangrijk om te vermijden.

Alcohol. We weten allemaal dat alcohol uitdrogend kan werken. Echter, niet álle vormen van alcohol moet je per se vermijden. Er zijn ook vette alcoholsoorten, die het haar juist makkelijk doorkambaar maken en ervoor zorgen dat water en olie kunnen worden gemixt. Deze soorten alcohol mogen wel in je haarproducten zitten: behenyl alcohol, cetearyl alcohol, stearyl alcohol, cetyl alcohol, lauryl alcohol,en myristyl alcohol. Maar dan zijn er dus ook die uitdrogende vormen, die je echt het beste kunt vermijden. Dat zijn deze: SD alcohol 40, alcohol denat, ethanol, propyl, porpanol, isopropyl, en benzyl alcohol.

Hoe begin ik met de curly girl methode?

De eerste stap is het doen van een ‘final wash’. Hierboven heb ik net geschreven dat je absoluut geen sulfaten mag gebruiken, maar bij deze stap moet dat (als allerlaatste keer) wel. Deze final wash doe je namelijk om alle build-up uit je haar te wassen, en daar heb je nou eenmaal harde reinigers voor nodig. Wel is het belangrijk dat de shampoo de overige ‘verboden ingrediënten’ niet bevat. Dus, om helemaal clean te beginnen, was je voor de laatste keer je haar met een shampoo waar sulfaten inzitten. Je zou bijvoorbeeld één van deze shampoos kunnen gebruiken:

 • Schwarzkopf Mad About Curls High Foam Shampoo – €13,95
 • L’oréal Expert Professionnel Pure Resource Citramine Shampoo – €13,85
 • Kinky Curly Come Clean Shampoo – €22,20

Hoe weet ik welke producten geschikt zijn voor mijn haar?

Nu weet je welke producten je níet moet gebruiken, en dat je je haar eerst moet cleanen, maar hoe ga je nu verder? Er zijn gelukkig een heleboel producten die geen sulfaten, siliconen, alcohol en minerale olie bevatten, maar hoe weet je welke geschikt zijn voor jouw haar? Daarvoor kun je eerst wat onderzoek doen, om erachter te komen wat voor type haar je hebt.

Trek één haar uit je hoofdhuid, en hou deze tussen je vingers. Voel je deze goed zitten? Dan heb je waarschijnlijk ‘dik haar’. Je kunt de haar ook even tegen het licht houden: als je ‘m goed ziet heb je dik haar, en als je ‘m niet goed ziet heb je fijn haar. De dichtheid van je haar is ook belangrijk; dat gaat om de totale hoeveelheid haren op je hoofd. Zie je jouw hoofdhuid goed als je je vingers door je haren haalt? Dan is je haar aan de dunne kant. Heb je heel vol haar en zie je jouw hoofdhuid bijna niet, dan is de dichtheid van je haar groter en is je haar dus dik. Vaak staat op producten aangegeven of het voor fijn haar of dik haar bedoeld is, dus zo kun je vanaf nu gaan selecteren.

Diezelfde haar die je er net uit hebt getrokken, kun je ook gebruiken om de elasticiteit van je haar te bepalen. Hou de uiteinden van de haar met beide handen vast en trek voorzichtig. Breekt de haar snel zonder mee te rekken, of krult de haar zich raar op? Dan is de elasticiteit laag. Rekt de haar mee, en veert ‘ie makkelijk weer terug in originele staat? Dan is de elasticiteit van je haar hoog. Bij een lage elasticiteit moet je op zoek gaan naar producten die géén proteïnen bevatten, en bij een hoge elasticiteit heeft je haar juist proteïnen nodig en moeten die juist wél in je producten zitten.

Welke shampoo en conditioner ga ik gebruiken?

Goed, we hebben de final wash dus gedaan. Vanaf hier kun je twee kanten op: of je blijft je haar ‘normaal’ wassen zoals de meeste mensen dat doen: eerst een shampoo, dan een conditioner. En dan dus wel met producten zonder de verboden ingrediënten, natuurlijk. Dit zijn een aantal voorbeelden van curly girl shampoos:

 • As i Am Naturally Curl Clarity Shampoo – €18,95
 • Camille Rose Naturals Sweet Ginger Cleansing Rinse – €24,95
 • Bouclème Hydrating Hair Cleanser – €27,50
 • Curls Green Tea Hair Rinse Shampoo – €16,89
 • Kérastase Aura Botanica Bain Micellaire Shampoo – €17,99
 • Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo – €13,70

Dan moet je natuurlijk ook een passende curly girl conditioner gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze hieronder:

 • Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Conditioner – €12,95
 • Eden Bodyworks Jojoba Monoï Revitalizing Conditioner – €19,95
 • Schwarzkopf Mad About Curls Two-Way Conditioner – €13,95

Je kunt ook een stapje verder gaan en je haar vanaf nu alleen co-washen. Dat betekent dat je je haar conditioner only gaat wassen. Geen shampoos meer, maar je gebruikt conditioner als shampoo: in conditioner zitten namelijk ook reinigende ingrediënten. En als je geen producten met siliconen en minerale oliën gebruikt, heb je weinig build-up en heb je dus eigenlijk genoeg aan een conditioner. Co-washen is net iets meer verzorgend voor je haar dan het te wassen met een curly girl shampoo. Ook voor de conditioners geldt dat je moet letten op de ingrediëntenlijst, en dat er geen sulfaten, siliconen, alcohol en minerale oliën inzitten. Je zou bijvoorbeeld één van deze conditioners kunnen gebruiken (en dan heb je dus geen shampoo meer nodig):

 • As i Am Coconut Co-Wash Cleansing Conditioner – €13,50
 • CurlSmith Curl Quenching Conditioning Wash – €20,21
 • Eden Bodyworks Coconut Shea Cleansing Co-Wash – €19,95
 • Shea Moisture Coconut & Hibiscus Co-Wash Conditioning Cleanser – €16,95

Hoe ga ik mijn haar wassen en drogen?

We weten inmiddels allemaal dat het ’t beste voor je haar is om het zo min mogelijk te wassen. Dit is iets wat je een beetje op moet bouwen, maar ieder haar heeft wel een eigen grens. Als het jou gewoon écht niet lukt om het pas na een week weer te wassen, doe dat dan vooral niet als dat betekent dat je een aantal dagen met een vette kop moet rondlopen. Streef er eerder naar om het bijvoorbeeld één of twee dagen uit te stellen, dat zou al heel erg helpen, en dat kun je prima opbouwen. Je kunt een beetje vettigheid natuurlijk prima verbergen door een knotje of staart in te doen. Maar kijk vooral ook naar wat jouw haar ‘aankan’.

Als je dan je producten hebt uitgekozen, was je je haar met de shampoo en conditioner, of alleen de co-wash conditioner, eigenlijk zoals je dat normaal gesproken ook doet. Laat de conditioner 3 minuten intrekken voordat je deze uitspoelt, zodat de verzorgende ingrediënten tijd krijgen om in te trekken. Als je co-washt, kun je je haar twee keer wassen – één keer vooral om te reinigen (goed inmasseren), en de tweede keer focus je je vooral op de lengte en laat je de co-wash conditioner 3 minuten intrekken. Het is trouwens ook aan te raden om af en toe een curly girl haarmasker te gebruiken, zoals deze voordelige van Andrélon. Dat kun je bijvoorbeeld één keer in de drie weken doen.

Voor het uitspoelen raad ik aan om dit met lauw, of nog liever koud, water te doen. Als je afsluit met koud water (dit kun je doen door voorover te buigen zodat niet je hele lichaam onder de koude straal hoeft), sluiten de poriën en haarschubben, waardoor het haar minder pluizig zal opdrogen. En als je dan uit de douche komt, kun je het beste een microvezel óf hydrofiele handdoek gebruiken om het haar in te drogen. Dit is net iets zachter voor je haar dan een normale handdoek. Net als dat een satijnen kussensloop fijner is voor je haar dan een katoenen. Als je haar handdoekdroog is, kun je je krullen er alvast in kneden. Dit is ook meteen het beste moment om een haarstylingproduct te gebruiken, zodat je hiermee je slag of krul kunt activeren. Gebruik geen wax, dit zorgt voor build-up, maar liever een spray of melk (liefst zonder de verboden ingrediënten). Ik hang altijd op de kop, en ‘knijp’ mijn haar om de krullen er extra in te kneden.

Het drogen van het haar kun je het beste zonder hitte doen. Überhaupt word je haar niet blij van hitte – dus het liefst gebruik je helemaal geen warme stylingapparaten meer. Geen krultang, geen stijltang, en dus ook geen föhn als het kan. En als je dan toch graag een föhn wilt gebruiken, kies er dan eentje met een koude stand, zoals bijvoorbeeld deze. Je kunt ook een föhn met diffuser gebruiken (ook met koude stand, zoals deze), waarmee je je krullen kunt activeren.

Voor nu heb je denk ik even genoeg informatie…

…maar de curly girl methode is echt een kwestie van uitproberen. Je kunt aan de hand van jouw haartype producten selecteren, aanschaffen en proberen, maar het kan zijn dat je niet in één keer tevreden bent. Het is sowieso een proces dat even duurt, voordat je haar gewend is aan de nieuwe routine. Geef het een kans, en als je na een maand nog steeds niet helemaal happy bent, kun je altijd wisselen van producten. Of van co-washen overstappen naar een curly girl shampoo en conditioner – of andersom.

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervaringen zijn met de curly girl methode! Heb jij er al van gehoord, of het misschien zelfs geprobeerd? En heb je nog extra tips? Deel ze vooral in de comments!

UPDATE

Natuurlijk hoort er ook een stuk over mijn eigen ervaringen en bevindingen bij. Daar heb ik een aparte video + blogpost over gemaakt, met foto’s van het proces en al. Lees hier het artikel over hoe ik zelf ben begonnen, en hoe mijn haar na 2 maanden CG is.

Inmiddels is er ook een update na vier maanden Curly Girl Methode, klik hier voor die blogpost.

Dit artikel bevat affiliate links.

Deze post heeft 9 reacties

 1. Wat een duidelijk artikel, fijn! Heb het ooit geprobeerd maar vond het toch best vies en stroef voelen.

  Overigens gebruikte ik toen producten van Doctor Organic geloof ik, verkrijgbaar bij de Tuinen.

  Zit door dit artikel wel te twijfelen of ik het weer ga proberen…

 2. Fijne blogpost Lotte! Ik volg deze methode nu ruim een jaar en ik merk veel verschil. Veel minder droog haar én meer definitie.

 3. Wat leuk! Ik zat inderdaad ook altijd te denken, Lotte zou de cg methode eens moeten proberen. Ik ben nu 1 jaar cg en heb van mijzelf een hele lichte slag, ik wist niet wat ik met dit haar aan moest omdat het ook snel pluisde, dus stijlde of krulde ik mijn haar altijd. Tot een jaar geleden dus, mijn haar was heel erg beschadigd, maar ik zag door deze methode zeker meer krulvorming. Nu een jaar verder is mijn haar super gezond en groeit veel sneller.

  Mijn tips:

  -Heel veel geduld.
  -Als je je haar gaat stylen met een mousse,gel of creme, doe dat dan op klets nat haar.
  -Kijk veel filmpjes op YouTube of volg de Facebookgroep The Curls Cult NL.
  -Het kost veel tijd, dus als je geen zin hebt om elke week je haar te moeten stylen, kneden en te diffusen. Doe het dan ook lekker niet. Als je al de juiste haarproducten gebruikt, kom je al een heel eind!

 4. 😍😍😍😍

 5. Hey lot!

  Ik zag je filmpje en ik volg al een jaar de cg methode. Mijn tips voor jou zijn: gebruik een oud T-shirt inplaats van microvezel dan droogt het een stukje sneller! En knijp je “krullen” erin terwijl het kletsnat is en dan knijp je het water eruit. Doe je er wat mousse of gel in en als je dan uit de douche gaat, kan je het resterende water er nog uitknijpen met het T-shirt en dan erin ploppen. Verder super leuk dat je dit ook volgt en ben benieuwd of je nog meer resultaat boekt. Ik had namelijk pas na 3/4 maanden echt resultaat. Ik ging van pluizig slag naar krullen😍

 6. Ik volg de methode al een anderhalf jaar en ik ben helemaal om.

 7. “Diezelfde haar die je er net uit hebt getrokken, kun je ook gebruiken om de elasticiteit van je haar te bepalen.”

  Is niet helemaal correct trouwens, los van de discussie hoe belangrijk dit eigenlijk is. Als je een haar uit je hoofd trekt, is die waarschijnlijk al uitgerekt door de actie van hem uit je hoofd trekken. Je kan er beter ééntje (of liever een paar van verschillende plekken) afknippen of natuurlijk uitgevallen haar gebruiken.

 8. Leuk om te lezen, ook in combinatie met je filmpje. Ben zelf een half jaar geleden begonnen. Van het wassen merk ik wel iets verbetering maar de meeste winst heb ik behaald met de curly girl styling. Gel in nat haar in knijpen, laten drogen (vaakerl met föhn en diffuser) en als het helemaal droog is met een microvezel doek uit scrunshen. Heb mega dun en weinig haar, nu ineens krullen met volume!
  Kruitvat en action hebben trouwens ook best wat goedkope curly girl producten, voor het geval meiden de door jouw genoemde producten wat duur vinden. Er is echt van heel goedkoop tot mega duur te vinden.

  1. Welke gel en producten gebruik jij? Heb hetzelfde haartype!

Reacties niet meer mogelijk.

Sluit Menu