Curly girl methode – 4 maanden update!

Curly girl methode – 4 maanden update!

In januari begon ik met de Curly Girl Methode. In een vorig artikel schrijf ik uitgebreid over wat de methode inhoudt, hoe je ermee begint en wat de stappen zijn, en noem ik ingrediënten en producten die je beter kunt vermijden. Na twee maanden schreef ik deze update. En inmiddels zijn we weer twee maanden verder en ben ik dus vier maanden bezig met de CGM. Hoe ik het tot nu toe heb ervaren, wat de voor- en nadelen zijn die ik heb ondervonden, en of ik ermee doorga? Dat lees je in deze update!

Waar ik eerder tegenaan liep

In mijn vorige update is te lezen dat ik het lastig vond dat mijn haar de dag na het wassen zo slierterig is. Ik moet zeggen, dat is nog steeds wel het geval, maar nu ik andere producten gebruik, wel een stuk minder. De producten die ik gebruikte waren denk ik toch te zwaar voor mijn haar, zeker in combinatie met de olie die ik na het wassen in mijn haar aanbracht.

Door het slierterige vond ik het heel lastig om mijn haar niet te ‘mogen’ borstelen. Dat was wel echt een dingetje voor me, want daardoor had ik steeds de neiging om mijn haar te verstoppen in een knot – zodat je die slieren niet zag. En dat is natuurlijk zonde, want wat heb je er nou aan om keurig netjes die methode op te volgen en vervolgens 6 van de 7 dagen je haar in een knot te doen waardoor niemand je haar überhaupt ziet? Precies, niks.

Hoe is dat nu?

Nu ik andere producten heb geprobeerd, ben ik erachter dat het niet aan de methode ligt dat mijn haar slierterig was, maar aan de producten. Het co-washen bleek toch te zwaar te zijn. Te voedend. Hoe mooi mijn haar daarna ook glansde. Ik ben weer terug naar shampoo en conditioner, maar natuurlijk wel curly girl approved. En dat werkt zoveel beter voor me!

Wat betreft het borstelen van mijn haar, dat doe ik nu alleen als ik het nodig vind. Niet meer standaard elke ochtend, en zeker niet meerdere keren per dag. Maar dus ook niet alléén vlak voordat ik het was, of tijdens het wassen. Ik borstel ongeveer om de dag één keer mijn haar, en dat zorgt ervoor dat ik precies die juiste balans heb tussen glanzend haar dat niet pluist door het borstelen, maar ook niet te slierterig is door het níet borstelen. Op de dagen dat ik mijn haar niet borstel schud ik mijn haar ondersteboven uit met mijn handen, en gebruik ik eventueel wat droogshampoo. En dat werkt prima!

Mijn huidige haarroutine

Eens in de 6 à 7 dagen was ik mijn haar. Voordat ik de douche instap, geef ik mezelf een hoofdhuidmassage met de vingers, en borstel ik het één keer goed door (op droog haar). Eenmaal in de douche was ik mijn haar twee keer met de Original & Mineral Hydrate & Conquer Shampoo. Dat spoel ik uit met lauw water. Vervolgens breng ik royaal de Aveda Rosemary Mint Weightless Conditioner aan en laat ik dit een minuut inwerken. Vervolgens spoel ik mijn haar goed uit met koud water (ik hang hierbij op de kop, zodat mijn lichaam niet koud wordt, haha). Ongeveer één keer in de drie weken gebruik ik het Andrélon Kokos Boost Haarmasker. Deze ben ik aan het opmaken, maar zou ik niet opnieuw kopen omdat ‘ie niet dierproefvrij is.

Nog in de douche crunch ik mijn haar ‘droog’, zodat het kletsnatte er uit is. Dan gebruik ik de Keune Care Absolute Volume Mousse en breng ik dat royaal aan op mijn haar door erin te knijpen terwijl ik ondersteboven hang. Vervolgens pak ik een katoenen t-shirt en wikkel ik daar mijn haar in. Zo laat ik het ongeveer een uurtje zitten, en daarna laat ik mijn haar aan de lucht verder drogen.

Ik borstel het die dag niet, dat doe ik eigenlijk pas de volgende ochtend. Aan stylingproducten gebruik ik verder even niks, om te kijken hoe dat bevalt. Eigenlijk heel goed, tot nu toe! Ik gebruik af en toe wat droogshampoo voor extra volume en om mijn haar wat op te frissen, maar verder laat ik het gewoon z’n gang gaan.

Resultaat

Links: mijn haar na het wassen, eenmaal droog – gedefinieerde krul en lekker veel volume. Midden: mijn haar de eerste dag na het wassen – een tikje slierterig, maar niet ‘vettig’. Rechts: mijn haar de tweede dag na het wassen – glanzend en beachy waves – zo blijft het er de overige dagen eigenlijk ook uitzien.

Conclusie

Ik merk dat ik de curly girl methode nog steeds heel fijn vind, maar wel op mijn eigen manier. Niet álle regeltjes werken bij me. Het borstelen doe ik dus gewoon wel wanneer ik die behoefte heb, en ik wil ook niet allerlei extra stylingproducten in mijn haar moeten doen om de krul te forceren. Die echte krul heb ik een beetje opgegeven, ik denk dat mijn haar daar misschien ook gewoon te zwaar voor is. Met deze beachy waves ben ik heel blij; ze glanzen mooi, mijn haar is lekker vol, en het is gezond. Tussendoor heb ik ook een product gebruikt dat niet volledig curly girl approved is (er zit één sulfaat in die shampoo), en ik merkte direct dat mijn haar daar weer ietwat slapper van werd. Dus toen die op was, ben ik snel weer terug gegaan naar mijn shampoo en conditioner zonder sulfaten.

Dus, al met al: ik merk dat vooral de producten (en dus eigenlijk ingrediënten) het verschil maken. Ook het t-shirt in plaats van de handdoek vind ik superfijn werken. Het droog crunchen zorgt voor meer krul en volume, dus ook dat blijf ik lekker doen. Verder gebruik ik nog steeds geen hitte in mijn haar, op één keer in de 14 dagen de krultang na dan. Ik ben nog steeds tevreden, maar heb inmiddels wel losgelaten álles volgens de officiële curly girl methode te doen.

Sluit Menu