Mega review: 7x dierproefvrije mascara!

Mega review: 7x dierproefvrije mascara!

Toen ik mijn make-up collectie onder de loep nam, om te kijken hoeveel dierproefvrije producten ik eigenlijk heb, kwam ik tot de volgende conclusie: ik heb in principe van alle categorieën een aantal goede dierproefvrije opties, behálve als het om mascara gaat. Ik had er wel een aantal liggen, maar die bevielen me niet zo goed, helaas. Tijd om op zoek te gaan naar andere merken die cruelty free mascara’s aanbieden. En wow, er ging een wereld voor me open! Ik ontving er een aantal en besloot ze stuk voor stuk te testen en er één grote review van te maken. In dit artikel review ik 7x dierproefvrije mascara!

Van links naar rechts zie je de volgende mascara’s:

 • Lord & Berry Alchimia Mascara
 • Inika Bold Lash Mascara
 • Inika Long Lash Mascara
 • PHB Ethical Beauty Mesmerise Mascara
 • Avril Le Mascara Volume
 • Avril Le Mascara Waterproof
 • 100% Pure Fruit Pigmented Ultra Lengthening Mascara

Avril Le Volume Mascara

Deze biologische mascara van Avril belooft de wimpers volume te geven. Ook zou het product de wimpers beschermen en versterken. De formule is verrijkt met açai, en is vrij van parabenen en schadelijke stoffen.

De borstel van de Avril Le Volume Mascara bestaat uit ‘haartjes’ die van lang naar kort gaan. De borstel heeft een bolling en loopt taps toe.

Dit is een mascara die, mijns inziens, echt twee laagjes nodig heeft. De Avril Le Volume mascara geeft een heel natuurlijk effect, mede doordat er niet heel veel product op de borstel zit en de wimpers zo mooi worden gescheiden. Ik vind de borstel overigens ietwat te lang, waardoor ik er toch wel een beetje mee knoei in de binnenste ooghoek. Wel werkt de mascara super snel en vind ik het effect echt heel mooi. De mascara geeft inderdaad veel volume, zorgt daarnaast ook voor een krul in de wimpers, en zelfs wat lengte. De mascara had voor mij iets intenser zwart mogen zijn, en de borstel dus een tikje korter, maar verder heb ik er absoluut niks op aan te merken.

Fijn in gebruik, makkelijk om even snel aan te brengen, geen klontjes, en een supermooi natuurlijk resultaat. Aanrader als je de voorkeur geeft aan volume, gescheiden wimpers belangrijk vindt, en niet perse een pikzwarte mascara wil. Ik geef deze mascara een 8,5!

Avril Le Mascara Waterproof

Het merk Avril heeft ook een waterproof mascara in het assortiment. Het product belooft goed te blijven zitten tijdens het sporten, een regen- of huilbui, en zelfs tijdens het zwemmen. Wow! Ook deze formule is verrijkt met açai en op basis van natuurlijke ingrediënten, en vrij van parabenen en schadelijke stoffen/

Deze borstel ziet er anders uit dan die van de Le Volume mascara: de waterproof borstel is wat dunner en heeft kortere haartjes. Ook is de bolling weg en is de borstel wat rechter.

Het viel me direct op dat de Avril Le Waterproof Mascara net wat droger is dan de Le Volume variant. Dat zie je ook wel aan de bovenste foto waarop ik maar één laagje draag. Er is een duidelijk verschil tussen laagje één en twee: één is natuurlijk en twee heeft een veel dramatischer effect. Ik vind de borstel fijn in gebruik, maar ik vind de formule van deze mascara net iets te droog en klonterig. Met een tweede laagje heb je al snel teveel en wordt het rommelig. Ook is de mascara niet intens zwart, wat je vooral aan de onderste wimpers goed ziet.

De Avril Le Waterproof Mascara geeft zowel lengte als volume, en zorgt ook voor een mooie krul in de wimpers. Ik heb er niet mee gezwommen of door een regenbui gefietst, maar de mascara vlekt in ieder geval niet overdag, zelfs niet tijdens de zweterige dagen die we onlangs hebben gehad. Hij is wat lastiger te verwijderen ‘s avonds, maar dat is normaal voor waterproof formules. Het is niet mijn favoriet, daarvoor vind ik ‘m te droog en rommelig, maar deze Avril mascara krijgt alsnog een dikke voldoende: een 7,3.

Inika Long Lash Mascara

Deze mascara van Inika is niet alleen dierproefvrij, maar ook nog eens vegan. Dit is een award winning product en deze mascara is erg geliefd onder vegans én mensen met allergieën en/of gevoelige ogen. Inika belooft een luxueuze, zijdezachte textuur zonder klonters, en een langhoudende formule. In de mascara zit onder andere vitamine E, magnolia bark extract, en zonnebloemolie.

Het borsteltje is lang en recht, en bevat vrij korte ‘harige’ stekeltjes.

Ik vind de borstel heel prettig aanvoelen; hij prikt niet en werkt redelijk snel en makkelijk. Bij het aanbrengen van het eerste laagje zie ik al veel lengte verschijnen. Mijn wimpers lijken door deze mascara een stuk langer te worden! Van het tweede laagje wordt het geheel wat rommelig; de borstel lijkt mijn wimpers hier en daar niet goed te kunnen scheiden. Jammer, want van de lengte en de krul die de Inika Long Lash Mascara mijn wimpers bezorgt, ben ik wel fan.

Een mascara die ik absoluut ga opmaken, maar die niet het allersnelst werkt in de ochtend. Het eerste laagje gaat heel makkelijk, maar bij het tweede laagje moet ik veel ‘fixen’ aan mijn wimpers (lees: met een pincet aan de slag om ze wat meer te scheiden). Daarna heb je dan wel hele mooie, zwarte, lange wimpers. Voor de onderste wimpers vind ik deze Inika mascara overigens heel prettig! Ik denk dat deze mascara vooral geschikt is als je van jezelf niet zulke lange wimpers hebt en niet schuw bent voor een wat rommelig geheel. Mijn cijfer: een 7,5.

Inika Bold Lash Mascara

Dan het wat dramatischere zusje van Inika: de Bold Lash Mascara! Ook deze is volledig vegan en bevat natuurlijke ingrediënten. Het verschil: deze mascara zorgt niet alleen voor lengte, maar heeft een diep gepigmenteerde formule en zorgt voor dikke wimpers en een dramatische look.

De borstel is dan ook nét even wat dikker dan die van de Long Lash Mascara, en de haartjes lijken iets langer te zijn. Verder zie ik aan de borstel niet echt iets anders, dus het verschil zal waarschijnlijk in de formule zitten.

Ik zag dus niet zoveel verschil aan de borstel, maar dat voelde ik wel. Deze Bold Lash borstel is net wat puntiger en minder comfortabel rond de ogen. Ook lijk ik meer te knoeien met deze, gek hè? Dus van dit borsteltje ben ik geen fan.

De formule is wel erg fijn: ik merk inderdaad een dramatischer, zwarte effect. Mijn wimpers zijn lang, gescheiden en net wat minder rommelig. Ook zorgt de mascara voor een mooie krul en flink wat meer volume. Ik ben dus in tweestrijd: ik gebruik het liefst de borstel van de Long Lash Mascara, maar de formule van de Bold Lash Mascara, haha. Ik geef deze Inika mascara dan ook hetzelfde cijfer als de vorige: een 7,5.

100% Pure Fruit Pigmented Mascara

Dat is interessant: een mascara verrijkt met fruit?! In deze 100% Pure formule zijn extracten van zwarte thee, bessen en cacao verwerkt. Ook bevat de mascara vitamine E en B5, en daarnaast haver proteïne en tarwe-eiwit. Lijkt wel skincare, haha! De mascara belooft de wimpers te verlengen en scheiden, zonder te klonteren of schilferen.

Deze borstel ziet er veelbelovend uit: wederom haartjes, ditmaal in zandlopervorm. Interessant!

Wauw, van deze mascara ben ik echt onder de indruk! Ik vind de borstel heel prettig werken; de vorm werkt precies goed voor mijn oogvorm en wimpers. Wat ik ook heel fijn vind, is dat deze mascara écht goed zwart is, wat ik toch wel belangrijk vind. De mascara geeft heel veel volume en zorgt al snel voor een dramatisch effect, maar dan zónder klontjes. Het effect wordt niet rommelig en de wimpers blijven mooi gescheiden, en dat vind ik echt fantastisch. Behalve veel volume, zorgt de 100% Pure mascara ook voor extra lengte en een mooie krul.

Grappig genoeg is dit de enige mascara waarbij ik weinig verschil tussen laagje 1 en 2 ontdekte. Het eerste laagje is al meteen prachtig. Voor net wat extra intensiteit kun je een tweede laagje aanbrengen, maar zelf vind ik dat niet nodig. Het enige nadeel dat ik aan deze mascara heb ontdekt, is dat ‘ie een beetje gaat vlekken onder het oog. Dat heb ik normaal gesproken niet. Maar desondanks is dit mijn uiteindelijke favoriet en geef ik ‘m een 9,5.

PHB Ethical Beauty Mesmerise Mascara

Deze mascara is dierproefvrij en vegan, en bovendien 100% natuurlijk. De formule bevat onder andere vitamine B7 en organische arganolie, die er samen voor zorgen dat de wimpers voller, sterker en gezonder worden bij dagelijks gebruik. PHB Ethical Beauty belooft dat de Mesmerise mascara voor donkere, langere, en vollere wimpers zorgt met maar één laagje. De mascara is daarnaast waterbestendig en zacht voor de ogen (pH gebalanceerd).

De borstel vind ik er interessant uitzien: een spiraalvorm waarbij je de losse haartjes bijna niet ziet. Hmmm, zou dat goed werken?

Mijn antwoord daarop is in ieder geval ‘niet echt’. Ik heb echt flink moeten prutsen om mijn wimpers enigszins gescheiden te krijgen. De borstel lijkt het product simpelweg aan te brengen, maar doet verder niet echt iets voor me. Jammer! Wel vind ik de formule van de mascara zelf fijn: deze is namelijk intens zwart en geeft vooral veel lengte. Bij een tweede laagje ook flink wat volume, waar ik ook niet vies van ben.

Pluspuntje: ik heb vaak last van traanogen, en bij deze mascara had ik daar naar mijn idee minder last van. Ook vlekt de mascara niet. Zonde dat de borstel niet zo mijn ding is, anders had ik deze mascara denk ik een veel hoger cijfer kunnen geven. Voor nu hou ik het bij een 7,0.

Lord & Berry Alchimia Mascara

Deze mascara is van Lord & Berry, en belooft spectaculaire definitie, oneindige lengte en een natuurlijke krul. De formule bevat D-panthenol, vitamine E en bamboe extract.

Dit borsteltje is gemaakt van siliconen en bevat dus geen ‘haartjes’. Persoonlijk vind ik dat meestal het prettigst werken. De vorm is verder veelvoorkomend: recht en loopt licht taps toe.

De Lord & Berry mascara vind ik heel fijn! Ik ben gek op deze borstel; met siliconen ‘stekels’ krijg ik mijn lange wimpers simpelweg het beste in gareel. Mijn wimpers worden mooi gescheiden, en de Alchimia mascara zorgt voor opvallend veel lengte. Bij een tweede laag komt daar ook flink wat volume bij. Ook prettig: de mascara is goed zwart, en klontert niet.

Je kunt zelf kiezen of je voor een natuurlijk effect gaat, of voor wat meer drama – dan breng je een tweede laagje aan. De Lord & Berry mascara is goed op te bouwen. Deze mascara is, samen met die van 100% Pure, absoluut mijn favoriet. Ik geef deze mascara een 9,5!

Conclusie

Duidelijke winnaars, duidelijke verliezers. Het is natuurlijk maar net wat je wilt, maar persoonlijk hou ik van zowel lengte als volume, en vind ik een mooie krul erg belangrijk. Daarnaast kijk ik of een mascara goed zwart is, of het borsteltje prettig in gebruik is, en of de mascara mijn wimpers mooi scheidt en niet gaat klonteren. Mijn twee favorieten zijn de 100% Pure Fruit Pigmented Mascara en de Lord & Berry Alchimia Mascara. Als je liever voor een wat natuurlijker resultaat gaat, raad ik je de Avril Le Volume Mascara van harte aan.

Prijs en verkrijgbaarheid

 • Avril Le Volume Mascara – €7,00
 • Avril Le Mascara Waterproof – €7,00
 • Inika Long Lash Mascara – €27,00
 • Inika Bold Lash Mascara – €30,95
 • 100% Pure Fruit Pigmented Mascara – €25,00
 • PHB Ethical Beauty Mesmerise Mascara – €23,95
 • Lord & Berry Alchimia Mascara – €23,00

De eerste zes mascara’s worden allemaal verkocht bij Bewust Puur; een webshop met enkel dierproefvrije, natuurlijke en biologische producten. Mocht je één van de mascara’s van Avril, Inika, 100% Pure of PHB Ethical Beauty willen kopen, kun je gebruik maken van kortingscode ‘Lotte’ voor 15% korting. De code is overigens ook geldig op alle andere producten in de webshop, behalve op afgeprijsde items.

Deze producten heb ik ontvangen ter review. In dit artikel staan affiliate links.

Deze post heeft 4 reacties

 1. Wat een fijne review weer eens! Love it. Vind vooral 100% Pure Fruit Pigmented Mascara echt een heel mooi effect geven, wauw!

  1. Ja hè, echt prachtig!

 2. Wat fijn, deze review met meteen heel veel verschillende producten! Ik ga de 100% pure fruit denk ik proberen zodra mijn oude Lancome-mascara op is. Op naar een dierproefvrije stash 🙂

  1. Yes, let’s go!

Reacties niet meer mogelijk.

Sluit Menu