Ook maar een mens.

Ook maar een mens.

Only-Human

De wereld van het bloggen lijkt voor velen ideaal. Een beetje foto’s maken, eindeloos ratelen over lipgloss en nagellak, je eigen mening geven over nieuwe collecties, naar leuke events gaan en veel gratis spullen krijgen. Verder heb je heel veel vrije tijd, ben je eigen baas, kun je iedere dag uitslapen, word je dagelijks overladen met complimenten, verdien je bakken met geld en als je een grotere blog hebt krijg je ook nog een aantal gratis reisjes per jaar. Dat klinkt als een perfecte baan; weinig doen, veel geld en veel leuke extra’s. Dat bloggen niet alleen rozengeur en maneschijn is en bloggers eigenlijk ook maar gewone mensen zijn vergeten anderen soms, lijkt het wel.

Het iedere dag online zetten van een artikel (of zelfs twee) kost tijd. Dat is geen breaking news en dat beseffen lezers zich heus wel. Het maken van foto’s, het bedenken van ideeën voor artikelen, het schrijven van een goede review en het opnemen van video’s lijkt misschien een peulenschil, maar er komt uiteindelijk toch een boel werk bij kijken. En daar gaat tijd in zitten. Dat het tijd kost is natuurlijk helemaal niet erg; het is immers de hobby (of zelfs fulltime baan) van de blogger en dus wordt er graag tijd in gestoken en is dat ook niet meer dan normaal. Maar alles om de site heen is minder vanzelfsprekend voor de buitenwereld, omdat dat ook minder zichtbaar is, heb ik het idee. Bij het bloggen horen niet alleen de uiteindelijke artikelen, maar ook het onderhouden van zakelijke contacten, het heen en weer mailen/bellen over campagnes en andere samenwerkingen, het bijhouden van de administratie en de boekhouding, het beantwoorden van tientallen of zelfs honderden mailtjes per dag en vooral: iedereen tevreden houden.

Bloggers schijnen een voorbeeldfunctie te hebben omdat ze veel jongere volgers hebben en invloedrijk zijn. Tienermeisjes zien beautybloggers als idolen en zijn heel beïnvloedbaar. Als blogger moet je daar rekening mee houden en het goede voorbeeld geven. Bloggers laten aan hun volgers zien hoe je, je haar en make-up kunt doen voor naar school of werk zodat je er verzorgd uitziet, ze delen hun eigen healthy lifestyle om hun volgers te inspireren en te motiveren ook gezond te leven, en gedragen zich netjes op social media.

Soms is het echter moeilijk om aan al die verwachtingen (eisen?) te voldoen. Bloggers zijn namelijk ook maar mensen. En mensen worden weleens ziek, zitten soms niet lekker in hun vel of zijn het af en toe even zat om zich altijd maar voorbeeldig te moeten gedragen. Zoals een bouwvakker of secretaresse zich ziek kan melden als het nodig is, kan een blogger ervoor kiezen een keer een artikel over te slaan als ze zich echt niet lekker voelt. Vaak schrijven bloggers vooruit en staat er de volgende ochtend gewoon weer een artikel online en hebben lezers niets van het dipje gemerkt. Het kán natuurlijk een keer voorkomen dat de buitenwereld er wel iets van merkt als een blogger niet lekker in haar vel zit. Bloggers maken over het algemeen veel gebruik van social media en soms floept er dan eens een tweet of status uit waar misschien niet zo goed over na is gedacht als over de artikelen op de blog. Verstandig en professioneel? Nee. Menselijk? Ja.

Hetzelfde geldt voor het reageren op kritiek. Er is niks mis met kritiek, daar kun je immers veel van leren waardoor je jezelf kunt blijven ontwikkelen en verbeteren. Bloggers mogen best worden gewezen op hun onscherpe foto’s, spelfouten in teksten of niet originele artikelen. De meeste bloggers gaan goed om met opbouwende kritiek en doen hier echt wat mee. Onaardige en niet inhoudelijke reacties als ‘je bent saai/lelijk/stom’ zijn minder nuttig. Bloggers verwijderen zulke reacties, negeren ze of spreken de afzender op hun gedrag aan. Op de blog zelf worden relatief weinig van zulke opmerkingen gemaakt, maar op YouTube of Instagram komt dit regelmatig voor. Als blogger ben je hier eigenlijk wel aan gewend en laat je het meestal gaan, maar het kan weleens gebeuren dat zo’n onaardige reactie net even op het verkeerde moment komt en je het niet van je af kunt zetten. Soms schiet een blogger dan uit haar slof en reageert zij met een opmerking die ook niet geheel netjes of opbouwend is. En als dat een keer gebeurt is dat voor de afzender van de oorspronkelijke onaardige reactie schokkend en maakt deze persoon de blogger vervolgens uit voor ‘omhooggevallen mormel met sterallures’. Blijkbaar is er een ongeschreven regel dat iedereen alles mag zeggen over en tegen een blogger, maar mag de blogger niet zelf met een opmerking van soortgelijk niveau reageren en moet zij altijd netjes bedanken voor de ‘feedback’ of het anders maar gewoon slikken en negeren.

De achterliggende gedachte van dit ongewone artikel op mijn beautyblog, tussen de reviews en looks door, is dat bloggers ook maar mensen zijn. ‘We’ hebben een heerlijke hobby/bijbaan/fulltime baan en daar hoor je ‘ons’ niet over klagen, maar het is wel frustrerend als de buitenwereld niet lijkt in te zien dat het soms ook lastig is en niet alleen maar leuk. Als een blogger een keer niet op tijd is met een artikel of video maar ze niet heeft laten weten dat ze ziek is of een andere goede reden geeft van het ontbreken van een artikel, bedenk dan eens dat er buiten het leven van de blogger op internet ook nog een écht leven is. Een privéleven waar de blogger niet alles online over wil delen. En als een blogger een keer niet goed met kritiek omgaat hoeft ze niet meteen een ‘omhooggevallen mormel met sterallures’ te zijn, maar laat ze een minder leuke maar wél menselijke kant van haar zien die niks met sterallures te maken hoeft te hebben. Bloggers zijn ook maar mensen.

Bloggers moeten een balans zien te vinden in het professioneel zijn en het tonen van hun menselijkheid, maar ik vind ook dat lezers niet altijd realistisch naar bloggers kijken en misschien wel teveel van ze verwachten. Persoonlijk vind ik het af en toe moeilijk die balans te houden. Mijn blog is mijn bedrijf en dus moet ik me professioneel gedragen en soms zakelijk opstellen, maar ik vind het ook belangrijk mezelf te kunnen zijn. En als ik dan een keer een rotdag heb is het best lastig om gemene reacties het ene oor in en het andere oor weer uit te laten gaan, of om vrolijk voor de camera te gaan zitten en een gezellige video op te nemen. Soms voel ik teveel druk (zeker in combinatie met mijn studie) en laat ik zien dat ik niet altijd alleen maar het vrolijke beautymeisje met een blog ben, maar ook gewoon een mens.

Medebloggers, hoe behouden jullie die balans tussen professionaliteit en menselijkheid op internet? Lezers, verwachten jullie dat een blogger zich altijd professioneel gedraagt en naar haar voorbeeldfunctie handelt?

Dit artikel is niet bedoeld om mensen af te kraken of om te zeuren. Ik wilde het gewoon even kwijt. Ik waardeer iedere bezoeker en ik vind het geweldig dat mensen mijn stukjes tekst lezen hier op het wereldwijde web. Voel je niet persoonlijk aangevallen, ik bedoel hier niemand in het speciaal mee, maar ik wilde het even van me af schrijven. En ik ben benieuwd hoe anderen dit ervaren, dus deel vooral je mening!

Deze post heeft 83 reacties

  1. Goed artikel Lotte! Ik lees al zo’n 6 jaar beautyblogs en heb al heel wat drama langs zien komen, das jammer, vooral omdat je voor beautyblogs niet eens betaalt, in tegenstelling tot magazines waarin minder vaak een eerlijke, persoonlijke mening wordt gegeven. En juist de persoonlijke touch van blogs maakt het zo leuk, het is juist heel fijn om te zien dat bloggers ook ‘maar’ mensen zijn ipv ‘perfecte’ wezens 🙂

  2. Ik snap dat je het soms lastig vind, zeker jouw blog (gezien de grootte) heeft best veel invloed op jonge meiden. Persoonlijke artikelen vind ik heel leuk om te lezen en zelf te schrijven, maar je met natuurlijk rekening houden met je voorbeeldfunctie. Dronken foto’s op Instagram bijvoorbeeld, vind ik dan niet zo gepast (hiermee bedoel ik niemand hoor, gewoon een voorbeeld).
    Over de kritiek, het blijft iets lastigs. Kritiek mag natuurlijk altijd, maar laatst kwam er telkens iemand op mijn blog die anoniem commentaar gaf. Zet dan gewoon je naam eronder. Ik vind het wel heel raar als bloggers echt boos worden en bijvoorbeeld gaan schelden (of heel erg in de verdediging schieten, zelfs hele grote bloggers doen dat soms). Als je blogt, kun je niet alleen positieve reacties verwachten, dus ik denk dat je het meestal maar gewoon moet negeren.

    1. Ja, eens! Ik vind het zelf ook niet gepast als bloggers foto’s in beschonken toestand op Instagram plaatsen, zeker niet als ze veel jonge volgers hebben. En inderdaad; ik vind ook dat een blogger er wel op in mag gaan, maar wel op nette manier. Zéker niet schelden, dat zou echt veel te ver gaan en voor mij een reden zijn om te ontvolgen. Maar per ongeluk een keer snauwen en er later op terugkomen is best door de vingers te zien, vind ik zelf.

  3. Echt goed geschreven Lotte. Juist omdat het niet zeikerig of arrogant overmaakt maar oprecht, duidelijk en helder. Ik bevind mijzelf niet op een derglijk topniveau met bloggen dat ik 100% elk facet van wat je net beschreef ervaar maar wel zodanig dat ik het echt met je eens ben. Ik geef bijvoorbeeld mijn hele duidelijk mening over producten. Dat kan soms als arrogant worden ervaren of als scheeuwerig. Dat is allerminst mijn bedoeling maar mijn blog is persoonlijk en persoonlijkheid wordt gewaardeerd. De verhouding daartussen vind ik soms lastig. Juist de aspecten die je noemt over social media zijn herkenbaar. Ik probeer ‘voorbeeldig’ te zijn op mijn blog maar op twitter, twitter ik er simpelweg op los en deel ik veel. Niet altijd verstandig maar wel menselijk. Het lijkt soms wel of men graag een persoonlijke touch wil zien maar als dat dan weer net bevalt dan mag het persoonlijke wel weer ophouden lijkt wel. Je kan simpelweg niet iedereen tevreden houden. Maar toch doen wij dat als bloggers wel graag. En wat ik daarnaast soms wel eens vervelend vind dat je er meteen op afgerekend kan worden als je een dagje minder aanwezig bent of je niet goed voelt of je artikelen wellicht minder kwalitatief zijn omdat je in een dipje zit. Bij ‘ons’ zie je dat meteen, en dat mag dan weer niet. Alsof je niet mag laten zien dat je je even niet goed voelt! En maak je die keuze om dan even een stapje terug te doen en maar geen artikelen online te gooien of lekker bezig zijn op social media dan is het ook weer niet goed. Bloggen is geweldig! Maar niet al-tijd. Soms is het simpelweg ook gewoon ‘hard’ werken.

    1. Daarom is het juist zo moeilijk; omdat het bij ons meteen zichtbaar is als we niet lekker in ons vel zitten of als er privé iets aan de gang is. Dat zie je terug op Twitter of in artikelen (of door een slecht humeur, of door afwezigheid) en daar word je dan op aangesproken. Ik denk dat je het beste van tevoren aan kunt geven wat er is zodat je lezers er sympathie voor op kunnen brengen.

  4. Wat een goed geschreven artikel! Ik blog zelf ook en heb gelukkig niet zo heel veel last van onbegrip of nare reacties, maar inderdaad willen mensen op Youtube (ook tegen mij) wel eens dingen zeggen die nergens opslaan. Meestal is het niet zo moeilijk om dat van je af te zetten, maar als je al niet zo lekker in je vel zit is dat soms wel lastig, omdat je je dan alles sowieso sneller aantrekt.
    Ik vind trouwens dat wij als bloggers best onze menselijke kanten mogen tonen, ik denk toch dat dat ook juist hetgene is dat een blog zo leuk maakt; we zijn allemaal mensen en dat maakt het juist herkenbaar. Als ik ergens erg mee zit, schrijf ik er een artikel over in de hoop mensen die zich ook zo voelen hopelijk een beetje te steunen met het idee dat ze niet de enigen zijn. Ik probeer er alleen wel altijd een positieve draai aan te geven door bijvoorbeeld tips erbij te zetten of een positieve invalshoek te nemen 🙂

    1. Dat is ook een goed idee, om er wel iets positiefs van te maken. Dat heb ik bij dit (toch wel negatieve) artikel ook geprobeerd door een soort discussie te starten. Dat werkt ook veel fijner, zo kunnen we elkaar ook helpen met dit soort dingen.

  5. Wat een goed artikel! Ik denk dat het belangrijk is om te weten, voor de mensen die alleen de leuke dingen van bloggers zien, maar ook als herinnering voor anderen. En ik zag het ook op je Instagram, het is vervelend als je zulke reacties krijgt, dat is helaas de mindere kant van het bloggen 🙁

  6. Heel mooi geschreven Lotte, ik weet wat je bedoelt! Nu ben ik nog lang niet zover dat het mijn fulltime baan is of iets dergelijks, maar ik krijg van meiden om me heen vaak de opmerking dat het makkelijk is allemaal om te doen. Naar persevents, gratis producten.. “Ik denk dat ik ook maar een blog moet gaan starten!” zeggen ze dan. Ugh, ergernis. Ik moet zeggen dat ik voordat ik ging bloggen het hele gebeuren ook had onderschat hoor, maar als je eenmaal zelf blogger bent weet je wat het is en hoeveel werk je erin moet steken. En oja, ik vind jou verhaal ook een beetje slaan op grote sterren. Artiesten bijvoorbeeld. Nu ben ik een groot van Justin Bieber, maar ook hij is ook een mens en kan hij uit z’n slof schieten. Right?! Het is ook iemand die een bepaalde voorbeeldfunctie heeft omdat veel tegen hem opkijken, maar als hij iets terugdoet wordt dat ook weer in de media gebruikt, tegen hem. Alsof hij alles moet slikken en moet negeren?! Haha ik dwaal af, oeeeeps 😉

    1. Hahaha, maar ik snap je vergelijking wel hoor. ‘Wij’ zijn natuurlijk niet zo beroemd en bij Justin Bieber is dit waarschijnlijk echt 6849506845 keer zo erg. Moet je nagaan hoeveel druk hij voelt om te presteren!

  7. Wat een goed artikel als ieen blogger een keer geen filmpje maakt of geen artikel schrijft vind ik dat meestal wel jammer maar aan de andere kant snap ik het ook heel goed zij hebben ook een leven en zijn ook niet alleen maar bzig met hun blog. Leuk om te lezen dit 🙂

    1. Dat je dat jammer vindt snap ik heel goed! Ik vind het zelf ook jammer als een van mijn favoriete bloggers opeens geen ochtendartikel klaar heeft staan. Wat moet ik dan lezen tijdens het ontbijt? Maar het kan gewoon een keer gebeuren. En als het heel vaak gebeurt en er is echt een reden voor dan geven bloggers dat meestal wel aan.

  8. wow zo inspirerend.. zo mooi geschreven!
    ik heb super veel respect voor alle (beauty)bloggers! <3

  9. Sterk en duidelijk artikel! Goed dat je hem toch online hebt gezet, ondanks dat je erover twijfelde. Denk dat het voor velen ook voor een stukje besef zal zorgen.

    Dikke knuffel x

  10. Wauw, mooi geschreven Lotte! 😀 x

  11. Ik wilde ook graag een blog beginnen. Maar dit is nog harstikke moeilijk. Ik kon niet echt iets leuks vinden om over te schrijven. En er moeten mooie plaatjes bij komen. Ik heb respect voor jullie, en goed hoe dit hebt geschreven!!!

  12. Pfff herkenbaar. Ik heb wel dingen naar mijn hoofd gekregen op YouTube….. Meestal vroeg ik mijzelf dan vooral af of hun moeders wel wisten wat voor taal hun kinders uitslaan op het internet…. Op instagram zie ik het vooral bij de grote blogs dan moet ik me beheersen om te zeggen dat ze hun mond moeten wassen met zeepsop haha. Ik zou nooit dat soort dingen tegen/over iemand zeggen op het internet. Ik bedoel, dat zeg je toch ook niet tegen elkaar in het echte leven? Elkaar niet respecteren heb ik het meeste moeite mee. Dus ja, ik begrijp dat je als blogger soms even denkt van @:);&;9:€;&:€…. Maar ik denk dat het wel professioneel is om het niet terug te kaatsen. Liever achter de schermen of correct ( zeggen dat je daar niet van gediend bent) maar echt, het blijft moeilijk!

    1. Op Youtube is het inderdaad veel erger dan op blogs zelf. En op Instagram ja… Misschien omdat dat het snelst werkt? En daar zitten de jongste mensen, denk ik.

  13. Mooi artikel, ik snap het wel , ik besteed nu al veel tijd aan mijn blog en dan ben ik nog maar een hele kleine blog vergeleken met jou dus voor jou is alles 2837239871928 x zo erg. Veel lezers verwachten natuurlijk een super leuk en goed artikel van je en soms kan dat een keer even niet en dan zijn vele gelijk teleurgesteld zonder dat ze de gedachten hebben hun hebben ook een leven.

  14. Wauw Lotte, wat een goed en sterk geschreven artikel zeg!

    Als blogger heb ik dit of een ander soort gelijk iets nog niet meegemaakt, maar ik kan mee heel hard indenken dat het op een gegeven moment niet leuk meer is.
    Het moet leuk blijven. En als er alleen maar negatieve reacties komen dan vind ik het niet meer dan logisch als iemand eens uit zijn slof springt of er geen of minder zin in heeft. Net wat jij zegt, we zijn allemaal mensen.
    Ik vraag me dan ook hardop af waarom er van die lezers zijn die gewoon keihard haat of alleen maar negatieve reacties achter laten, maar het zelf bijvoorbeeld niet na doen..
    Waarom wel haten, maar stel ze zouden het zelf kunnen of mogen doen het dan niet durven?
    Als je dan zo goed weet hoe het wel moet, doe het dan zelf en kraak de blogger die er zoveel tijd aan besteed niet af.

    Ja, ik denk (en hoop) dat dit artikel heel veel lezers maar ook bloggers kan helpen, want het hoeft niet. Het kan zeker weten ook alleen maar op een leuke manier!
    Top geschreven!

  15. Heel mooi artikel. Goed verwoord, duidelijk en erg begrijpelijk. Goed dat je je punt maakt. Zet m op en ga zo door! Eerlijkheid duurt het langst en dat is ook goed om dat te zijn naar je lezers.

  16. Heel goed artikel, heel duidelijk geschreven. Dapper dat je het online hebt gezet 🙂 Ik ben het er helemaal mee eens en heb dus niet zo heel veel toe te voegen. Helaas zijn bepaalde dingen best herkenbaar. Vooral op Youtube krijg ik vaak gemene comments, bijna wel dagelijks (ook op oude filmpjes). Inmiddels doet het mij niet zo heel veel meer en gaat het de ene oor in en de andere oor weer uit. Toch heb ik dagen, als ik bijv. niet heel lekker in mijn vel zit, dat ik het veel lastiger vind om niet te reageren. Ik moet dan soms bijna letterlijk op mijn handen zitten om niet te reageren maar dit kost wel moeite. En als ik reageer dan doe ik dit niet meteen, want soms in de ‘heat of the moment’ reageer ik niet al te netjes, maar heey wij zijn idd gewoon mensen met gevoelens. Ik wacht vaak eventjes, een aantal uren/soms een dag, en dan pas reageer ik zodat ik op een nette manier iemand kan aanspreken op zijn/haar gedrag zodat ik in ieder geval de eer aan mezelf hou 🙂

    1. Snap ik heel goed! Juist als je kwetsbaar bent en al niet lekker in je vel zit kan zo’n gemene opmerking echt hard aankomen. En inderdaad; in een opwelling reageren is niet handig, beter even afkoelen. Daarna heb ik vaak al niet eens meer de behoefte om erop in te gaan.

  17. Ik kan alleen maar zeggen; wat een mooi en oprecht artikel!

    Ik denk dat eerlijkheid voorop staat. Als je eens een fout maakt of ziek bent en even een dag niet kunt bloggen (of minder vaak)

    Zonder je hele privé leven te delen je toch kwetsbaar op te durven stellen 🙂 Ik denk dat mensen je dan beter begrijpen. En helaas zul je het nooit iedereen naar zijn of haar zin maken…

    1. Ik ben ook wel voor eerlijkheid. Ik probeer mijn blog zo eerlijk mogelijk te houden, zonder mijn hele hebben en houwen op internet te gooien. Dat is soms lastig (wat zet je er wel op en wat niet?), maar ik weet wel dat lezeressen dat waarderen.

  18. ik blijf mezelf, no matter what. niet iedereen is hetzelfde en gelukkig maar! als iets voor mij prima werkt hoeft dat niet voor iedereen zo te zijn ^^

  19. Supergoed artikel! Ik snap je denk ik wel, ookal heb ik zelf geen blog. Maar ik zie op instagram ook gewoon te vaak onder foto’s van bloggers ruzies enzo voorbij komen. Nergens voor nodig toch? Daar is iets waar wij als lezer(es) rekening aan moeten zouden houden ipv aan jullie vertellen wat allemaal wel beter zou moeten enzo.. Ookal doe ik dat niet, just saying 🙂
    En ik wil je zeggen dat je echt een superblog hebt! No worries als er een keertje iets is waardoor je een artikeltje minder hebt! Je doet (voor zover ik weet 😉 gewoon supergoed je best oo je blog en video’s en alle anders socialmedia enzo. Ik hoop dat je nog lang blijft bloggen en youtuben!
    Heel veel liefs,
    Josefien

    1. Dankjewel lieve Josefien!

  20. Goed geschreven Lotte! Ik blog nu zelf een aantal maanden en ben echt nog niets vergeleken met jou maar ik herken sommige dingen wel en dan met name onbeschofte reactie’s. Ik negeer het maar zo nu en dan komt het aan inderdaad. Full time bloggen is in mijn ogen keihard werken en absoluut geen “luizen” baantje, het is jammer dat niet iedereen dat inziet.

  21. Mooi artikel, Lotte! Hoewel ik in de comments ook vaak zie dat niet iedereen zich netjes gedraagt en dat niet iedereen begrijpt dat bloggen wel wat meer is dan wat fotootjes van mooie n maken, vind ik toch dat het “blogger-zijn” een zekere voorbeeldfunctie met zich meebrengt, zeker tegenover de wat jongere meiden. Wanneer ik een bijna dertigjarige beautyblogger op IG zie uithalen naar een -weliswaar hoogst irritante, maar niet onbeleefde – dertienjarige, dan is dit een brug te ver. Dit brengt haar niveau dan een stukje naar beneden, niet alleen als blogger, maar ook als mens. In het echte leven doe je dit niet, zelfs niet als je een rotdag hebt, dus op het internet hoeft dit ook niet. (Dit is mijn mening, moet zeggen dat ik zowel op het internet als in het echte leven zelden iemand afblaf..:) )

    1. Ja, dat ben ik helemaal met je eens. Ik neem de reacties van zulke jonge meiden dan ook een stuk minder serieus en zal dan niet snel in de verdediging schieten. Echter als het persoonlijk op mij gericht is, vind ik het wel moeilijk het te laten gaan. Maar ik besef me wel dat ik dan alsnog netjes moet blijven en dat lukt bijna altijd wel.

  22. Goed geschreven zeg! In dit artikel zie ik pas echt in wat bloggen ( en youtube video’s maken ) nou eigenlijk is. Ik snap wat je met je verhaal wilt zeggen. Gewoon jezelf blijven 🙂
    Liefs Lisanne

  23. Mooi verhaal. Zag inderdaad die reactie en vond hem ook absurd. Jouw reactie daarentegen vond ik juist erg goed. Zelf snap ik (18 jaar oud) dat bloggers gewoon meiden zijn die van beauty houden en dat delen en daar een centje mee verdienen. Dat is geweldig voor ‘jullie’ en wij kunnen genieten van al die blogs en artikelen. Wel vind ik dat de lezeressen veel te ver gaan, het verwachten van artikelen, boos zijn als er een persoonlijk iets voorbij komt of niet helemaal naar zin is. JIJ bent de gene die bepaalt wat er op JOUW blog staat. Als een tijdschrift niet helemaal naar zin is ga je als lezeres toch ook niet mailen hoe boos je wel niet bent? Vind dat echt absurd. En een persoonlijk bericht of foto vind ik stiekem juist super leuk! Lekker jezelf zijn, dat moet zeker kunnen.

    1. Haha, ik kan me op zich wel voorstellen dat tijdschriften ook weleens klachten binnen krijgen over de inhoud. Maar inderdaad: het is MIJN blog en dus bepaal IK wat ik er op zet. Wel wil ik natuurlijk rekening houden met de behoeftes van mijn lezeressen, maar als ik ergens echt NIET of juist WEL over wil schrijven doe ik dat ook gewoon.

  24. Erg goed geschreven. Het valt mij ook vaak op, vooral bij beautyblogs, dat er toch wel vaak naar gereageerd word, heel onaardig. Ook op Instagram. Maar dat komt volgens mij ook door de – toch wel vrij jonge- doelgroep!

  25. Ja lastig lastig. Ik begrijp jou heel goed en ik zou er persoonlijk ontzettend onzeker van worden als ik zo publiekelijk zou worden besproken en bekritiseerd. Het lijkt mij heel erg vervelend. Maar zoals elke baan zijn negatieve punten heeft, heeft ook bloggen zijn negatieve kant waar deze kritiek een wezenlijk onderdeel van is. Dat hoort er nu eenmaal bij, hoe raar het ook klinkt. Het beste is en blijft om er juist niet op in te gaan. Je verdedigt namelijk jezelf niet, maar geeft andere ammunitie om tegen je te gebruiken. Put troost in het feit dat het niet op Lotte als persoon is, maar de Lotte die in de schijnwerpers staat. Jaloezie is de drijfveer. Focus je dus op de positieve dingen van je vak en laat het negatieve los. Hoe moeilijk dat ook is 🙂

    1. Is ook zo. Elke baan heeft zo z’n minpunten en dit is er overduidelijk één van het bloggen. Het hoort er inderdaad bij, maar ik merk dat ik er soms nog een beetje mijn draai in moet vinden. Ik denk dat het wel belangrijk is te onthouden dat het niet op mij als persoon is gericht, maar op mij als blogger. Goed om aan te blijven denken. Bedankt!

  26. Wat een mooi artikel! Je woorden hebben me aan het denken gezet.

    Ik denk dat bezoekers soms inderdaad vergeten dat je ook maar een mens bent. Dit alles heeft naar mijn idee met verwachtingen te maken. Als hun verwachtingen waargemaakt kunnen worden, is het prima. Als deze verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden, kunnen er vervelende opmerkingen over gemaakt worden. Dat is zo ontzettend jammer! Hierdoor worden bloggers gekwetst. We leven, jammer genoeg in een maatschappij, waarin we onze mening al makkelijker kunnen geven en delen (Facebook, Twitter, Instagram). Soms verliezen mensen zich hierin en schreeuwen van alles van de daken zonder zich te realiseren wat voor een gevolgen dit kan hebben voor iemand. Opmerkingen kunnen iemand kwetsen en pijn doen.

    Hoe je je professioneel kunt opstellen? In mijn ogen door vervelende opmerkingen te negeren. Ga er niet op in, hoe ongelooflijk moeilijk dat ook is! Als je erop ingaat, kunnen de bezoekers die de vervelende opmerkingen hebben gemaakt er alleen maar om lachen. Misschien zelfs van genieten. Ik weet dat het moeilijk is, maar probeer er boven te staan!

    Ik denk wel dat ‘wij’, bloggers een voorbeeldfunctie hebben. Maar, is dat niet bij iedere job zo het geval?! Ik ben leerkracht en heb een voorbeeldfunctie. Bij een blogger is dat in mijn ogen niet anders. Natuurlijk kun je je dag eens niet hebben of chagrijnig zijn. Dat mag in mijn ogen ook! Maar, probeer daarna de knop weer om te zetten. Ik heb ook wel eens een baaldag waarin ik iets meer mopper op de kids. Verdienen zij dit? Nee, absoluut niet! Verdienen jouw bezoekers dit? Nee, in mijn ogen niet. Maar, we zijn mensen en kunnen ons niet altijd voor de volle 100% inzetten.

    Lieve Lotte, ik wil je graag nog één tip geven. Je staat zelf voor de klas, althans je doet de Pabo. Bereid je erop voor. In het onderwijs ga je precies hetzelfde meemaken als hetgeen jij hierboven omschrijft. Ouders zijn tof, totdat hun kind iets overkomt of er (extra) zorg aan te pas moet komen. Dan kennen ouders hun eigen grenzen soms ook niet meer. En, ook dan moet jij je als leerkracht zijnde professioneel opstellen. Hoe pijnlijk en/of kwetsend een opmerking soms kan zijn…

    Ik denk nog even verder na over jouw blogpost 😉

    Succes meid met het vinden van de juiste balans! X

    1. Bedankt voor je opbouwende reactie! Ik negeer negatieve kritiek eigenlijk vrijwel altijd, het is in drie jaar tijd maar een keer of drie voorgekomen dat ik er echt snauwend op in ben gegaan in plaats van de reactie te negeren of diegene netjes op het gedrag aan te spreken. Ik vind het ook belangrijk dat ik aardig blijf tegen mijn lezers – ook als zij niet aardig tegen mij zijn. Maar ik geef gewoon toe dat dat soms best moeilijk is. Goede koppeling naar het zijn van een leerkracht. Je hebt ook helemaal gelijk, bij elk vakgebied hoort het professioneel blijven, al gaan collega’s of ouders of klanten nog zo gemeen met je om.

  27. Perfect geschreven! Weinig aan toe te voegen. Ik schrijf zelf een nagellakblog en update 5-7 keer per week mijn site.. veel werk! Maar ik doe het me liefde en plezier. Ik merk wel dat in de “nagellakscene” het gemeen reageren op Instagram e.d. wat minder is. Of ik heb gewoon heel erg veel geluk. Maar als ik soms zie hoe meiden van 12/13/14 reageren op updates dan schrik ik echt!

    1. Klopt, het zijn vaak jongere meiden, heb ik het idee. Ik denk dat zij reacties plaatsen zonder echt te denken of het iets bijdraagt en of het op een normale manier geformuleerd is. Hoort ook wel bij de leeftijd natuurlijk.

  28. Als je een bepaalde reputatie in stand wilt houden dan vind ik het wel wenselijk dat een blogger zich prof. en ‘voorbeeldig’ gedraagt. Over elk beroep is er onbegrip en denkt men vaak dat het niks voorstelt… Ook dan is het enige (proffesionele) wat je kunt doen het rustig of helemaal niet toespreken van ‘zeikerds’. Niks moet natuurlijk maar zoals ik zei, het is waar je zelf heen wil met je reputatie. Bloggers hebben immers zelf voor een leven in de ‘spotlight’ gekozen, het is hun keuze om gevoelige informatie te delen. Doorgaans hebben ze van deze handelingen meer profijt, anders zouden ze niet bloggen denk ik. Dat is de paradox zeg maar; het publiek maakt jou maar diezelfdw publiek breekt jou. Zie het als celeberty’s die last hebben van negatieve roddels in de pers. Diezelfde pers hebben ze nodig wanneer ze bijv. een nieuw album hebben. Ik ben wel tegen dat gescheld maarja ik zie het vooral als een keuze in hoeverre je van jezelf vrijgeeft en idd daar hou je niet alleen lovende woorden aan over. Ook lezers zijn gewone mensen die hun frustratie op de verkeerde tijd en plek kunnen uiten. Het verschil is echter dat een blog juist lezers nodig heeft (mits diegene succesvol wil worden daarin) vooral niet er zoveel blogs zijn. En hoe groter je succes, hoe harder de kritiek. Hoop dat mijn mening/visie iets bijdraagt 🙂

    1. Natuurlijk draagt je mening iets bij! Goede vergelijking, van de celebs en de pers. Zo is dat bij bloggers inderdaad ook, wij hebben onze lezers ook nodig en het werkt alleen maar in ons voordeel als lezers het onder elkaar over onze blogs hebben. Het is aan de blogger wat zij met haar reputatie doet. Wat ik wel lastig vind is dat ik altijd lees dat ik zo lief en vrolijk en positief over kom, terwijl ik echt niet altijd een makkelijk en leuk persoon ben. Ik heb ook weleens een rotdag en kan ook weleens zonder reden snauwen. Maar ik moet er gewoon op letten dat ik dat dan niet op het internet laat zien. Of juist wel zodat mijn blog meer aandacht krijgt, maar dat is dan niet de aandacht die ik wil – dus doe ik dat ook niet.

  29. Erg goed geschreven!Er zit inderdaad heel veel meer achter het bloggen dan de meeste mensen denken. Het is niet een beetje schrijven, fotootje maken en vervolgens de hele dag niksen. Nee, bloggen is veel meer dan dat! 🙂

  30. Ben het met je eens, fijn dat je zo een artikel online plaatst!

  31. Rottige dingen zeggen is zo makkelijk op het internet.. Ik denk altijd maar ‘als ik niks aardigs heb te melden, reageer ik gewoon niet’, maar het lijkt wel alsof sommige mensen hun mening zo belangrijk vinden dat er helemaal niet nagedacht wordt hoe bepaalde dingen overkomen. Ik heb ook mijn ergernissen, zonder namen te noemen vind ik een aantal bloggerstaal niet sympathiek – maar dan ontvolg ik ze gewoon en ga ik niet eerst lekker zitten haten bij de comments. Goeie post, hopelijk creëert het wat meer bewustzijn! 🙂

    1. Dat hoop ik ook, dat was ook wel een beetje de bedoeling. En het van me af kunnen schrijven dan, haha.

  32. Erg goed geschreven! Er zit inderdaad meer werk achter dan de meeste mensen denken. Ook zie ik regelmatig van die onnuttige haatcomments voorbij komen en dan denk ik; als je niks nuttigs te melden hebt, waarom reageer je dan en als je de blog niet leuk vind waarom kijk je dan uberhaubt? Bloggers zijn inderdaad ook mensen en kunnen soms fouten maken, want fouten maken is menselijk. Het is alleen aan jezelf waar jij de grenzen trekt wat je wel en niet publiceert en hoe je op mensen in gaat.

    1. Absoluut waar! Ik ben wel van mening dat bloggers hun teksten goed moeten doorlezen want ik kom echt vaak foutjes in artikelen tegen op blogs. Maar af en toe per ongeluk een letter vergeten of een typefout is menselijk, dat gebeurt gewoon. Ik vind wel dat je elkaar daarop mag aanspreken zodat de blogger het ook kan aanpassen.

  33. Ik vind dat je helemaal gelijk heeft! en ik kan zooo boos worden om mensen die denken dat ze alles mogen zeggen. Als je niks goeds te zeggen hebt, zeg dan gewoon niks! en ik vind dat je best mag zeggen dat je een outfit minder mooi vind of dat de lipstick iemand minder mooi staat, meningen verschillen, maar van die flauwekul als “lelijk” of “saai” wat heeft iemand daar aan? :’) en ik ben ook helemaal mee eens dat mensen denken dat bloggen niks doen is. Ik ben uren bezig met één artikel en door mijn perfectionisme ben ik nog extra lang bezig met 100 keer checken of de foto’s goed zijn en of ik het goed geschreven heb ( geen taalfouten enzo ). Ik kan me ook dood ergeren aan mensen die er moeilijk over doen als een artikel of video te laat komt, eerlijk gezegd valt mij dat niet eens op.. als iemand geen artikel heeft besluit ik gewoon uurtje later of een dag later weer te kijken. En of een blogger professioneel moet zijn? absoluut, want net zoals je zegt: je bent een voorbeeld voor ( jongere ) meisjes, dus ik ben er van overtuigd dat je mensen wel moet proberen te inspireren het juiste te doen ( vooral in deze tijd ), maar menselijk? dat zijn we allemaal. Ik geef zelfs sommige bloggers/youtubers wel is gelijk dat ze uit hun slof schieten, want al die rot opmerkingen.. je kunt dat negeren en doen alsof je het niet leest, maar je kropt het denk ik toch onbewust op. Ik heb tot nu toe als blogger weinig rot opmerkingen gehad, maar ik merk wel dat hoe groter mijn blog word.. hoe groter de druk word om het juiste te doen, dus ik snap je frustratie wel heel goed! Ik vind het ieder geval een goed geschreven artikel!

    1. Het in elkaar zetten van een artikel duurt inderdaad veel langer dan veel mensen die niet bloggen lijken te denken. En inderdaad; als blogger krop je veel dingen op. De druk, maar ook de negatieve reacties waar je eigenlijk meteen op zou willen reageren.

  34. Heel goed en mooi geschreven <3

  35. Lotte,
    Ik vind je artikel heel goed geschreven en ik begrijp helemaal wat je bedoeld.
    Mijn blog is dan niet zo groot als die van jou, maar soms voel ik ook de druk om elke dag een artikel online te plaatsen.
    Ook vind ik het lastig om de balans te vinden tussen mijn baan als leerkracht en mijn (uit de hand gelopen) hobby.
    Ik probeer me goed te voelen bij wat ik doe en ik ben nog steeds zoekende naar de juiste balans, maar ik vind het fijn om jou artikel te lezen.
    Zo merk ik dat ik niet de enige ben, die met de druk zit of het af en toe best wel veel vind.
    Want andere denken er snel nogal makkelijk over, terwijl er enorm veel tijd in gaat zitten.

    Liefs,

    1. Heel herkenbaar! Ik ben nu vierdejaars en sta echt al in mijn eentje voor de klas en leerlingen kennen me ook op Youtube. Tja, zulke dingen ga je niet tegen. Ik reageer er altijd heel positief op en vraag gewoon wat ze er van vonden en eigenlijk vinden leerlingen het alleen maar leuk tot nu toe. Wel moet ik daardoor goed letten op wat ik zeg in mijn video’s, ik kan niet zomaar schelden of seksueel getinte opmerkingen maken. En de druk van het elke dag een artikel online zetten is ook lastig. Want aan de ene kant wil je dat waarschijnlijk wel, maar als het een keer niet lukt moet dat ook niet erg zijn.

  36. goed dat je het geplaatst hebt. Ik vind dat sommige beautybloggers soms ook zo negatief behandeld worden. Kan me daar soms echt aan ergeren en wat je zegt; ‘jullie’ zijn ook maar mensen met een eigen mening.

  37. Ik vind het mooi dat je dit zo hebt neergezet! Ik zie het zelf ook heel vaak voorbij komen, opmerkingen bij “grote” bloggers waarvan ik niet snap hoe er gepraat wordt. Het moet inderdaad maar duidelijk worden dat iedereen gewoon een mens is en doet waar hij of zij plezier van heeft. Het naar jullie opkijken is juist bijzonder, daar kunnen we van leren, ons laten inspireren!

  38. Zó herkenbaar en zo goed geschreven. Ik ben het helemaal met je eens, ik denk alleen niet dat ik het zo goed had kunnen verwoorden. Ik vind het soms ook moeilijk om de balans tussen privé/professionaliteit en delen/menselijkheid te bewaken.

    1. Dankje. Ik denk dat het voor velen wel herkenbaar is. Hoe ‘groter’ je wordt, hoe meer je hiermee te maken krijgt.

  39. Mooi geschreven en elk woord is waar. Goed dat je dit deelt!

  40. Herkenbaar: die balans is heel lastig te vinden. Aan de ene kant wil je laten weten waarom je artikel niet online komt, aan de andere kant wil je ook niet dat het ‘aansteller’ of ‘dramaqueen’ uitstraalt.
    Volgens mij bestaat die balans zelfs niet, want waarbij de een het ‘dramaqueen’ vindt, heeft de ander nog niet genoeg aan je uitleg. En andersom precies hetzelfde.

    Ik denk dat het wel iets is wat meer voorkomt bij beautybloggers (wsl door jongere lezers). Mijn lezers sporen me vaak aan als het even wat minder goed gaat om gewoon niet te bloggen en mijn rust te nemen. Dat is denk ik heel afhankelijk van de doelgroep!

    Maar goed, ik maak ook weleens een foutje en daar zetten sommige lezers maar al te graag een xxxxxxl vergrootglas op… helaas.

    Goed geschreven Lotte, mooi!

    1. Daar heb je ook gelijk in, Lisanne. De een heeft geen behoefte aan uitleg en vindt het prima, de ander accepteert het pas als de blogger een goede reden geeft. Daar zitten veel verschillen in, dat de verwachtingen niet bij iedereen gelijk zijn maakt het misschien zelfs nog wat moeilijker.

  41. Helemaal mee eens. Ik vind zelf dat je je professioneel zou moeten gedragen op je blog zelf, dat is meer dan logisch. Maar je hoeft niet alles te pikken. Ook moet je gewoon jezelf zijn, ondanks dat je misschien een voorbeeld bent voor andere meiden. Het heeft absoluut geen zin om een beetje nep te gaan zitten doen, dat houdt niemand lang vol! Goed artikel, ik hoop dat mensen hierdoor beseffen dat bloggers ook inderdaad maar mensen zijn.

  42. Ik heb af en toe wel een dipje waarbij ik echt gewoon even niets van inspiratie heb of wanneer ik me niet zo kiplekker voel, maar ik wil mijn lezers niet teleurstellen dus ik schrijf toch maar.
    Wanneer ik me op mijn opperbest voel dan lees je dat verschil ook wel denk ik. Ik probeer ook altijd eerlijk te zijn zonder mijn leven op het Internet te zetten maar dat vind ik moeilijk.

    Net zoals bij vele andere medebloggers denken de mensen op mijn school en bij mij thuis dat de blog zomaar van zichzelf draait en dat ik er een keer per week naar kijk. Het kon niet meer contrasteren, ik ben van ’s ochtends tot ’s avonds bezig met foto’s, ideeën, schrijven, filmen. Zelfs als ik op een uitje ga of op vakantie ga denk ik aan mijn blog. “Oeh dit moet ik filmen”, “Oeh, dit zou leuk zijn voor een artikel”.
    Ik doe het wel heel graag, het bloggen, dus dat helpt veel.

  43. Super goed Artikel! Ik merk vooral ook bij anderen dat er soms kritiek komt dat ik denk van hoe haal je het in je hoofd om uberhaubt zoiets te zeggen… dat doe je anders toch ook niet! opbouwende feedback is prima bedankt zelfs, ik schrijf met teveel uitroeptekens, dat deed ik altijd al, zit er een beetje automatisch in, maar let er nu op! maar constant iets negatiefs antwoorden… waarom dan? is jet Jaloezie? Of bij een Artikel van Vera iemand die haar een aandacht zoeker noemde! echt hoor waar haalde die het lef vandaan! Moet je dan alleen maar perfect zijn? nou dan zou ik zeggen tegen diegene… Wake Up dat zijn we allemaal niet!! Ik dus ook niet!

    qua balans probeer ik mezelf te blijven met respect voor mijn medemens, rekening houdend met jonge kijkers, lettend op mijn taalgebruik etc… gelukkig ben ik dat vanuit mijn werk gewend! Maar ik ben wel ik… Ik ben trouwens zo dyslectisch als een deur dus ja niet perfect! een spelfout zal er wel eens in zitten bij mij!
    Maar ga ik daar extra moeite voor doen? nee… Ik ben wie ik ben!

    wat balans van artikelen schrijven en posten betreft… sinds ik Blog denk ik in Bloggen… in mijn hoofd zitten lijstjes die ik afwerk… en zelfs een weekendje weg terwijl ik ver vooruit heb gewerkt kan ik het bloggen niet loslaten!

    Ik vind dit een goed artikel!! Goed dat je het open hebt gegooid!!

  44. Ik blog ook al jaren en heb gelukkig nog maar weinig “lullige” reacties gehad maar ik zie het wel bij anderen en idd vooral op youtube. Dat is ook de reden dat ik geen filmpjes maak. Ik zou me ook niet altijd kunnen inhouden denk ik en inderdaad, bloggers zijn ook maar mensen.

  45. Goed geschreven, en groot gelijk. Heb zelf even een blog gehad, maar ben er (jammer genoeg) mee gestopt, omdat je er zoveel tijd in moet steken…. Ik kon dit gewoon niet combineren met m’n werk. En ja, het is jammer als er soms eens geen artikel op een blog verschijnt. Maar ach, zo erg is dat nu ook weer niet! 🙂
    En ja, bloggers hebben recht op rust/privacy… 🙂

  46. Bloggers hebben inderdaad en voorbeeldfunctie, of ze nu willen of niet. Met name voor jonge meiden. Als je zelf wat ouder bent, ik ben even oud als jij, dan begrijp je bepaalde menselijke reacties wel beter. Als jonge meid kijk je toch altijd op naar oudere mensen die al meer mogen, er mooi uitzien,…
    Bepaalde reacties als jij bent dom of lelijk vind ik zelf ook te ver gaan. Dat is dan weer een gebrek aan respect.

  47. Wat een mooi artikel! Ik snap het heel goed. Ik blog zelf ook, maar ben natuurlijk niet zo bekend als jij. Er moet wel echt aandacht voor komen, want soms zie ik op filmpjes van youtubers reacties die echt niet kunnen! Echt heel goed dat je dit artikel habt geschreven! Liefs, Joëlle

  48. Ik vind het altijd heel knap hoe veel bloggers omgaan met stomme reacties op youtube/instagram/… Want ze antwoorden dan altijd heel netjes en beleefd. Ik zou dat denk ik echt niet kunnen! Ik vind het belachelijk als mensen commentaar geven die nergens op slaat, opbouwende kritiek hou ik ook niet zo van als het een beetje naar gezegd is maar daar kan ik wel beter mee om.
    xx Silke

  49. Goed dat je hier een artikel aan hebt besteed. Ik ben het helemaal mee eens. Jammer dat lezers inderdaad wel eens vergeten dat bloggers ook maar mensen zijn. Als iedereen nou eens eerst nadenkt voor hij/zij iets zegt op social media, dan zou de wereld toch een stuk leuker zijn! Reacties als stom of lelijk, daar heeft niemand wat aan..

  50. De balans vinden vind ik zelf ook heel moeilijk! En hoe sommige omgaan met reacties kan ik alleen maar respect voor hebben, ik zou nooit heel rustig kunnen blijven. Ik vind het ook jammer dat sommige reacties zo moeten en dat mensen niet verder doordenken, iedereen maakt wel is een foutje of doet iets wat minder goed maar daar hoef je nog niet op afgerekend te worden. Perfectie bestaat niet en foutjes maken mensen gewoon menselijk!

  51. Lotte, ik begrijp echt helemaal. Ik ben ook een blogger en heb gelukkig nog helemaal geen rot reacties op mijn blog voor zien komen. Toch zie je het wel vaak. Zo las ik een tijdje geleden by Miss Lipgloss dat iemand had gereageerd met, laat wat aan je tanden doen, dan is er tenminste nog iets moois aan je. :0 zo iets zeg te toch niet!? Ook is perfectie onmogelijk, ik spel soms dingen ook gewoon fout. Ik ben een mens net zoals alle bloggers dat ook zijn. Een foutje kan wel eens. Ik probeer zelf altijd te vertellen als ik in een dipje zit. Dan ben ik ook een beetje persoonlijk.

    Liefs, Miss Mirthe

  52. Hoi Lotte,
    Wat een ontzettend mooi en raak artikel. Je schrijft het ontzettend eerlijk en mooi op. Zelf heb ik nog geen ‘nare’ opmerkingen gehad, maar ik blog nog niet zo lang (bijna een jaar) en schrijf niet over beauty. Ik denk dat dat er deels mee te maken heeft, omdat je daardoor best veel foto’s van je zelf laat zien natuurlijk. Want als ik er over denk, heb ik zelf eigenlijk geen (close-up) foto’s van mezelf op mijn blog. Maar die nare opmerkingen gaan natuurlijk niet alleen over uiterlijk, maar ook over schrijfstijl enzo. Op zich vind ik dat ook niet erg en mogen mensen dat best zeggen, maar zodra ze het heel aanvallend doen heb ik wel zoiets van ‘lees dan mijn blog niet’. Heb jij dat ook? Want ik snap het als mensen zeggen dat er een spelfout in zit, maar om nou te zeggen ‘jeetje, wat schrijf jij…’ vind ik echt te ver gaan. Dat is ook zo persoonlijk en voor iedereen anders. Maar goed, ik dwaal af (doe ik vaak). Wat ik wilde zeggen, dankjewel voor dit artikel. Super knap dat je dit online hebt gezet en ik hoop dat je de balans kan houden/vinden. Ik lees je blog al lang en graag en dat blijf ik nog héél lang doen 🙂

  53. Wat een goed artikel! Ik vind het zo jammer dat mensen denken dat ze, omdat ze lekker anoniem achter hun computertje zitten, maar alles mogen zeggen. Prima als mensen kritiek hebben, dat hoort er nou eenmaal bij, maar ze kunnen het op zijn minst op een normale manier brengen.

  54. Goed artikel, ik snap wat je bedoeld. Ik zie het regelmatig voorbij komen. Bij jouw blog heb ik het echter nog nooit opgemerkt, je gaat altijd super goed om met de reacties. Echt een super leuke blog heb je.

    Wie ik iets minder met kritiek om vind gaan, is misslipgloss. Altijd jammer hoe zij reageert op negatieve comments. Dan zie je het weer terug op twitter en dergelijke. Misschien moet ze deze blogpost eens lezen! Ik denk ook dat negeren de beste optie is, erboven staan als het negatieve kritiek is, met opbouwende kritiek erover nadenken of je er iets aan kan doen. Dus wat dat betreft doe je het super goed!

  55. Wat een super goed stuk! Vind dit zelf ook moeilijk. Als sommige dingen face to face gezegd zouden worden (als iemand het dan nog met dezelfde toonnatie zou doen)zou ik waarschijnlijk minder vriendelijk reageren. Je merkt dat mensen makkelijk gal spuwen als ze veilig achter een schermpje zitten.

    Maar gelukkig krijgen we veel meer lieve en leuke reacties die het bloggen super leuk maken!

  56. Wat mooi geschreven! Ik ben het enorm met je stelling eens; iedereen is ‘ook maar’ mens. Wat voor mij wel scheelt is het bedenken dat iemand, zoals Hanna al zegt, achter een scherm zit en mij niet persoonlijk kent. Ik krijg IRL nooit van die rare, beledigende opmerkingen, dus dan denk ik dat het ligt aan het anonieme van het internet. Jammer, maar deze vaak jongere meiden zijn meestal nog niet zo ver als de blogger zelf.. Liefs!

  57. Leuk en goed stuk om te lezen, ben het helemaal met je eens. Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik in het begin ook niet goed wist wat een beautyblogger was of wat blogs waren in het algemeen of hoe het allemaal werkte (was het een bedrijf die erachter zat? Nee dus, bleek). Maar dat drong pas na een half jaar goed tot me door, dus heb ik inderdaad wel eens negatieve comments achtergelaten. Nu weet ik wel beter. Ik denk nu dus maar zo over mensen die negatieve reacties achterlaten: Of ze zijn jaloers, of ze weten niet wie je bent of hoe het bloggen in elkaar steekt (of erger, ze willen het niet weten), etc. Vaak komt onbegrip of negativiteit van het niet weten (hoe iets in elkaar steekt). Niet dat dit wat oplost als blogger en nog steeds heb je de mensen die helaas echt zo negatief in elkaar steken, maar he, blogs zoals deze en de reacties die daarop komen laten zien dat dit niet altijd het geval hoeft zijn. 🙂

  58. Een heel goed artikel dit Lotte. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je jezelf blijft op je blog/Instagram/Twitter etc. Ik denk dat lezers dat wel kunnen waarderen. En als je een keer niet goed in je vel zit en je krijgt vervelende reacties, probeer dan even wat anders te gaan doen of denk aan alle leuke reacties die je ook hebt gekregen.

  59. Jij bent ook maar een mens Lotte, en dat je je soms niet goed voelt snap ik! Je bent altijd vriendelijk tegenover je bezoekers dat waardeer ik echt, en je antwoord ook vaak op de comments 🙂
    Je gaat nog naar school, post elke dag een artikel van goede kwaliteit met mooie foto’s, chapeau echt waar!
    En ja mischien zijn negatieve reacties wel van jongere meiden denk ik, ik herinner me nog goed toen ik jong was dat ik ook snel iets iets zei tegen een beauty blogger die niet altijd netjes was eigenlijk haha. Gewoon niet aantrekken! Opbouwende kritiek is altijd leuk natuurlijk jammer genoeg als je dat bij een andere blog doet krijg je al de ‘fans’ over je heen.. Raar sfeertje!

  60. Mooi artikel 🙂 Ik ben het helemaal met je eens en ik snap ook niet waarom er altijd van die ‘gevechten’ op instagram of youtube in de comments ontstaan. Laat iedereen in hun waarde en geniet van de artikelen en filmpjes die er staan en als je het niet leuk vind lees het dan lekker niet denk ik dan. Ik vind het knap hoe je studie en stage kan combineren met elke dag een artikel en 2 keer in de week een filmpje en als er een keer geen artikel zou staan, dan moet iedereen dat gewoon respecteren. Ik vind je top! Ik lees al je artikelen altijd met veel plezier en moet vaak lachen om je filmpjes omdat je zo lekker spontaan bent.

    Liefs,
    Eline

  61. Erg goed artikel! Heel begrijpelijk dat bloggers soms ook gewoon een dipje hebben en omgaan met kritiek is ook gewoon lastig. Ik heb wel eens gezien dat een blogger op instagram nogal gemeen uitviel naar een van de commenters, was misschien wel terecht maar dat vind ik dan wel weer lullig
    xxx

Reacties niet meer mogelijk.

Sluit Menu