Kwasten – welke gebruik je waarvoor? (Deel 2)

Kwasten – welke gebruik je waarvoor? (Deel 2)

In het eerste deel van ‘Welke kwast waarvoor?’ schreef ik over kwasten voor gezichtsmake-up. Vandaag, in deel twee, ga ik verder met de kwasten voor oogmake-up. Die noem ik even ‘oogkwasten’, omdat het niet allemaal alleen maar kwasten zijn voor oogschaduw. Vandaag vertel ik hoe ik mijn oogkwasten gebruik en welke oogmake-up ik met welke kwast aanbreng.

Oogschaduw op het (bewegend) ooglid

 

Zoeva – Hema – Hema

Om oogschaduw op mijn oogleden aan te brengen, gebruik ik de kwastjes die je hierboven ziet. Dit zijn de meest simpele oogschaduwkwasten, waarvan jullie waarschijnlijk allemaal wel eentje in jullie bezit hebben. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren van verschillende merken, maar hebben wel dezelfde kenmerken en eigenschappen. Zo zijn deze oogschaduwkwastjes vrij plat, en rond afgesneden.

Deze kwasten zijn echte musthaves, het is dé basiskwast voor het aanbrengen van oogschaduw. Je kunt hiermee gemakkelijk oogschaduw op je ooglid aanbrengen, door de oogschaduw te ‘stempelen’ op je oogleden. Dit soort kwastjes hebben veel haar, het poeder blijft er dus goed in hangen en zo krijg je weinig fall out. Als je alleen dit kwastje hebt, kun je al mooie looks maken met meerdere kleuren.

Zelf heb ik een aantal van dit soort kwasten, van verschillende merken. De kwast van Zoeva is heel stevig en compact, deze gebruik ik graag voor losse oogschaduw. De twee kwastjes van Hema zijn iets losser en gebruik ik dagelijks voor vaste oogschaduw, deze werken ook prima. Klik hier voor een aantal platte oogschaduwkwasten.

Oogschaduw in de binnenste ooghoek / oogschaduw onder de wenkbrauw

 

 

Beide kwasten zijn van ELF

Wanneer je je oogopslag wat frisser wil maken en er meer wakker uit wil zien, kun je een lichte oogschaduw in de binnenste ooghoek aanbrengen als highlight. Je kunt hiervoor natuurlijk de kwasten gebruiken die ik hiervoor heb besproken, maar makkelijker is als je een iets kleiner kwastje gebruikt waarmee je wat preciezer kunt werken. Hetzelfde geldt voor oogschaduw aanbrengen onder de wenkbrauw.

Voor het aanbrengen van oogschaduw in de binnenste ooghoek gebruik ik graag het schuin afgesneden oogschaduwkwastje van ELF. Hiermee kan je de vorm van je ooghoek goed volgen en kun je de oogschaduw plaatselijk aanbrengen. Voor het aanbrengen van een highlight onder de wenkbrauw gebruik ik graag de bovenste kwast van ELF. Dit kwastje lijkt op de standaard oogschaduw kwast, maar is wat korter en steviger. De kwast pakt veel poeder in één keer op en doordat de kwast stevig is kun je dit heel nauwkeurig onder de wenkbrauw aanbrengen. Om harde lijnen te vervagen ga ik dan weer met het schuin afgesneden kwastje over de aangebracht highlight heen.

Deze twee kwasten zijn geen kwasten die je per se moet hebben, maar handig zijn ze wel. Ze werken gewoon net wat nauwkeuriger doordat ze iets kleiner zijn en een andere vorm hebben.

Oogschaduw in de arcadeboog (crease)

 

 

Hema blendingkwast – Zoeva blendingkwast – Essence Smokey Eyes brush – ELF crease brush

Om wat meer diepte te creëren, of om je ogen wat meer vorm te geven, kun je een kleur in de arcadeboog aanbrengen. Je arcadeboog is de plooi van je oog, tussen je ooglid en je wenkbrauwbot in. Dit wordt ook wel de crease genoemd, vertaald naar het Engels.

Wanneer je de arcadeboog maar een klein beetje aan wil zetten, kun je het beste zo’n grote fluffy blendingkwast gebruiken als die van Hema of Zoeva. Hiermee breng je dan een waas van kleur aan in de plooi van je oog, waardoor er schaduw gecreëerd wordt. Doordat deze kwasten zo luchtig zijn, breng je de oogschaduw heel subtiel aan en ontstaan er geen harde lijnen. Perfect voor als je een neutrale, subtiele look wil die niet te donker of te hard mag worden.

De kwasten die je onder de grote blendingkwasten ziet, zijn crease brushes. Hiermee kun je de arcadeboog (oftewel crease) wat steviger aanzetten voor een heftigere look. Deze kwasten brengen nauwkeuriger aan, doordat ze veel haartjes bevatten en kleiner van formaat zijn.

De blendingkwasten van Hema en Zoeva hebben overigens nog een andere hele belangrijke functie: het blenden van oogschaduw. Dit wil zeggen dat ze de oogschaduw vervagen en dus minder hard maken. Zo’n kwast vind ik wel weer een echte musthave, die móet je gewoon hebben als je graag oogschaduw draagt. Zelf draag ik doordeweeks niet altijd oogschaduw in mijn arcadeboog, maar als ik het toch een keer doe, breng ik het als volgt aan. Met de kleine creasebrush van Essence zet ik de arcadeboog aan, door een ‘lijn’ met oogschaduw te zetten. Op die manier kan ik goed bepalen waar ik de oogschaduw precies wil hebben. Als ik dan tevreden ben met de plaats van de oogschaduw, pak ik mijn grote blendingkwast van Zoeva erbij en vervaag ik de harde lijn die de Essence kwast heeft veroorzaakt. Als ik net iets teveel oogschaduw heb vervaagd, breng ik met de grote blendingkwast weer wat nieuwe oogschaduw aan in de arcadeboog. Klik hier voor een goede blendingkwast.

Oogschaduw onder het oog / precisie klusjes

 

 

Hema klein oogschaduwkwastje – Zoeva klein oogschaduwkwastje – Zoeva kleine creasebrush

Het komt weleens voor dat je oogschaduw niet over het hele ooglid wil aanbrengen, maar alleen op een bepaald deel van je oog. In zulke situaties is het niet handig om een grote, standaard oogschaduwkwast te pakken, want dan kun je niet precies genoeg werken. Voor die precisie klusjes kun je het beste een zo klein mogelijk kwastje gebruiken.

Wanneer ik oogschaduw onder je oog wil aanbrengen, om diepte te creëren, gebruik ik graag het bovenste kwastje. Dit kwastje is van Hema en is het kleinste oogschaduwkwastje dat ik heb. Hiermee kan ik heel precies een lijntje van oogschaduw onder mijn oog aanbrengen, en tegelijkertijd een beetje vervagen door er zachtjes overheen te vegen.

Het middelste kwastje is van Zoeva, deze is iets groter dan het kwastje van Hema, maar wel veel platter. Wanneer ik met losse oogschaduw werk en dit precies moet aanbrengen, gebruik ik deze kwast. De kwast is heel stevig en zorgt ervoor dat fall out bijna onmogelijk wordt, doordat de haren zo dicht op elkaar staan dat het poeder ‘er niet uit kan’.

De onderste kwast is een creasebrush, deze soort heb ik hierboven besproken. Deze van Zoeva is echter veel kleiner dan de andere. Wel is ‘ie wat langer en véél steviger, waardoor je hiermee echt ontzettend nauwkeurig oogschaduw kunt aanbrengen. Als je een cut crease (een look waarbij het de bedoeling is dat de arcadeboog met harde, strakke lijnen is aangezet) wil maken, is dit daar de perfecte kwast voor. Klik hier voor een goede crease brush.

Eyeliner / wenkbrauwen

 

 

Catrice dubbele eyelinerkwast (bovenste + middelste, ik heb de kwast dubbel) – Zoeva eyelinerkwast

Zoals jullie weten ben ik zelf dol op eyeliner. Een lijntje aan de bovenste wimperrand laat je wimpers er veel voller uitzien, en een wing geeft je ogen die sensuele, verleidelijke blik.

Vloeibare eyeliner komt al met een kwastje, maar gelliner zit in een potje zónder kwastje. Hoe ik gelliner aanbreng? Ik doe dat met het dubbele kwastje van Catrice, met twee verschillende uiteinden. Zelf gebruik ik de kant met het kleine, dunne kwastje om mijn gelliner mee aan te brengen, omdat dit veel preciezer werkt dan de schuin afgesneden kant. Het dunne kwastje maakt het je heel makkelijk om een dunne lijn te maken, het lijkt net alsof je met een stift aan het werk bent.

De schuin afgesneden kant van het Catrice kwastje gebruik ik ook, maar dan voor oogschaduw. Soms maak ik een lijn boven mijn oog met oogschaduw, in plaats van met vloeibare eyeliner of met gelliner. Dat doe ik dan om een iets subtieler en minder hard effect te krijgen. Met het schuin afgesneden kwastje kun je de oogschaduw goed plaatsen, doordat deze heel plat is, maar het wordt niet zó strak als met het dunne kwastje. Fijn dus voor als je geen harde lijn wil boven je wimperrand!

Het kwastje van Zoeva heeft heel veel haren, die ook nog eens lekker zacht zijn. Dit kwastje is ook iets dikker dan de schuin afgesneden kwast van Catrice. Ik gebruik deze kwast om mijn wenkbrauwen met oogschaduw in te vullen. Je kunt de oogschaduw er goed mee plaatsen, en doordat het kwastje wat dikker is krijg je geen hele duidelijke lijnen in je wenkbrauw, maar juist een natuurlijk effect.

Klik hier voor een goede eyeliner kwast.

Welke kwasten gebruik jij om je oogmake-up mee aan te brengen?

Sluit Menu